Христос Воскресе!

Христос Воскресе!

На 5 май 2024 г. е Възкресение Христово. За поредна година отбелязваме най-светлия празник в православния свят – победата на Исус Христос над смъртта и възкресяването му от мъртвите.

Днешният ден е известен още като Великден – празник на празниците и тържество на тържествата.

Този ден Господ го е сътворил, за да се възрадваме и развеселим в него. Чрез своето славно възкресение Иисус Христос е сразил Сатаната, това стопроцентово зло вече е в ада. По този начин се изпълнява и Божието обещание към нашите прародители Адам и Ева. Когато били изгонени от рая Бог им обещал, че ще изпрати Месия, който ще смачка главата на змията, т.е. ще унищожи това зло, което е изкусило първите хора. Това е изпълнението на божието обещаниe.

Възкресението

В този ден, в празника на празниците, в църковното песнопение се пее „едни други, всички да се прегърнем и да си простим заради Възкресението. Широко разпространена традиция в целия християнски свят на Великден е да се боядисват яйца. Според преданието тази традиция идва от това, че след възкресението Христово, Мария Магдалина подарила на император Тиберий червено яйце с поздрава Христос Воскресе. Червеното яйце в случая символизира зародиша на живота, а живот имаме в Христа. Сам той казва „аз съм пътят, истината и живота“. Червеният цвят пък символизира мъченичество – кръвта, която Христос е пролял заради нас, а също така и цветът на победата над злото.

На този ден се замесват козунаци или специален хляб „артос“. Този квасен хляб е в противовес на безквасния хляб при еврейската Пасха. Седмицата след великия ден се казва Светла седмица, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички.

Хората се поздравяват с „Христос Воскресе“, отговаря се с „Воистина Воскресе“. Този поздрав продължава в следващите 50 дни до празника Петдесетница, следван от друг голям християнскисвят ден – Свети Дух.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *