Главният секретар на МВР Живко Коцев напуска поста, каква е причината?

Главният секретар на МВР Живко Коцев напуска поста, каква е причината?

Главният секретар на МВР Живко Коцев напуска поста си. Той обяви, че решението му е взето по лични причини.

Според премиера в оставка, обаче, причината е друга. „Главният секретар на МВР Живко Коцев отдавна е бил подложен на натиск да напусне заради невъзможност да работи с вътрешния министър Калин Стоянов“, коментира Николай Денков.

Кой е Живко Коцев?

Живко Коцев беше назначен за главен секретар на МВР на 8 септември 2023 година на мястото на Петър Тодоров. След формирането на правителството на Николай Денков имаше натиск Тодоров да подаде оставка. „Причините са изцяло професионални и те са в резултат на лично моите наблюдения за работата на главния секретар. Той твърди, че сме работили добре. Очевидно това е неговата оценка за моята работа“, подчерта тогава вътрешният министър Калин Стоянов. След оставката на Тодоров позицията на главен секретар пое Живко Коцев, който до този момент беше негов заместник.

Коцев постъпва на работа в МВР през 1991 г. като полицай  в СДВР. Работил е като инспектор в сектор „Престъпления против личността и грабежи“, началник на сектор „Грабежи“, началник на Четвърто РУ-СДВР, директор на ОДМВР-Велико Търново, заместник-директор на СДВР. От март 2022 година до 2023 година е директор на ОДМВР-София. Подаването на заявлението за напускане идва след оставката на кабинета „Денков“ и неуспешното съставяне на ново правителство в рамките на 49-ото Народно събрание.

Напрежението във властта

Между бившите партньори във властта се стигна до напрежение заради МВР. От ПП-ДБ поискаха оставката на Калин Стоянов заради полицейското насилие по време на протеста срещу ръководството на БФС. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов тогава защити Стоянов и до промени в ръководството на министерството не се стигна. След като започна процедурата за съставяне на служебен кабинет ПП-ДБ обявиха, че Калин Стоянов не бива да остава като министър и изразиха опасения за провеждането на предсрочните избори.

„Единственият човек, с когото съм разговарял и който ме покани и ми предложи да бъда част от кабинета „Денков“ като експерт, е Кирил Петков. Вероятно на някои хора не се хареса това, че за тези 9 месеца не политизирах системата на МВР, което може би е основното и най-вече не позволих някой да ми нарежда кой, кога, къде и на каква длъжност да бъде поставен определен човек. Г-н Главчев, кандидатът за служебен премиер, не ме е търсил. Ако ме потърси, ще се отзова на поканата и ще изговорим това, което имаме да си кажем“, подчерта преди дни вътрешният министър Калин Стоянов.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *