ГЕРБ и ИТН обявиха номинациите си за български еврокомисар

ГЕРБ и ИТН обявиха номинациите си за български еврокомисар

Кандидатът на ГЕРБ за еврокомисар ще бъде Екатерина Захариева. Това обяви пред журналисти в кулоарите на парламента лидерът на партията Бойко Борисов.

„Доста хора се изказват по теми, които далеч не познават. През август в Брюксел хората са в отпуска. Белият свят август месец почива. Ресорите се разпределят след август. Това, че в много държави проявяват апетит към нещо, е на втория, на третия етап. След като държавите членки изпратят своите кандидати, се провежда едно интервю от председателя на Европейската комисия“, коментира лидерът на ГЕРБ.

„Дори е записано, че тя от кандидатите прави тийм, отбор, който да представлява и да работи за Европа. Чак тогава отива в Съвета. През цялото време вървят консултации. В зависимост и от кандидатите се разпределят ресорите, преразпределят се. Чак тогава се отива в Европейския парламент, където политическите семейства трябва да защитят комисарите, които са излезли от тези семейства“, посочи Борисов. Според него страната ни не е закъсняла с номинацията. По думите му през последните години България се е превърнала в „нещо, с което никой не се съобразява“.

Номинацията на „Има такъв народ“

От „Има такъв народ“ също обявиха своята номинация за еврокомисар. От формацията на Слави Трифонов издигат Велислава Петрова – бивш заместник-министър на външните работи за поста, обяви самият лидер.

„Българският еврокомисар трябва да е лицето на страната пред Европейския Съюз и европейските институции. Той трябва да е достоен човек и най-важното да има необходимите качества за тази длъжност“, написа председателят на „Има такъв народ“ Слави Трифонов в социалните мрежи.

Според него българският еврокомисар трябва бъде, доказан професионалист, който да може да работи в международна среда и да представлява България, а не конкретни партийни интереси. „Можете ли, ей така, веднага да кажете какво точно са свършили до сега, за България, българските еврокомисари? Едва ли. И това е така, защото там основно отиваха хора без необходимото образование, без необходимия опит и без необходимия морал. Единствената им заслуга беше това, че са в правилната политическа партия или женени за някой европейски чиновник“, коментира Трифонов.

Председателят на ИТН допълни, че без редовно правителство най-голяма е вероятността България да получи същия ресор в Европейската комисия – иновации, научните изследвания, културата, образованието и младежта. „Много малко хора комбинират силен научен профил и познаване на Европейско законодателство и политики. Ние, от „Има Такъв Народ“, смятаме че страната притежава такъв човек. Това е доктор Велислава Петрова“, подчерта Слави Трифонов.

Велислава Петрова е експерт с широк международен опит в ООН, Световната банка и други международни организации. Бивш заместник-министър на външните работи, водил ключови за България преговори за Шенген, ОИСР и разширяване на ЕС. Има широко познаване на Европейското законодателство в сферите на здравеопазване, образование, технологии и иновации. Международно-признат учен с опит в Европа и страните от Глобалния Юг. Тя е завършила Националната природо-математическа гимназия, София със Златна диплома и е първенец на випуска; Бакалавър е по микробиология със стаж в индустрията от University of Bristol, Бристол, Великобритания.

До края на тази седмица 27-те държави-членки на ЕС трябва да изпратят на Брюксел предложенията си за кандидати за европейски комисари.

Публикувай коментар

1 Comments

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *