Гъст черен дим се издига над АЕЦ "Запорожие": Какво се случва? (ВИДЕО)

Гъст черен дим се издига над АЕЦ "Запорожие": Какво се случва? (ВИДЕО)

Видеокадри с черен дим в най-голямата европейска ядрена централа обикалят социалните мрежи. Става въпрос за АЕЦ Запорожие, предава Actualno.com.

Има ли ядрена авария?

И според украинската, и според руската страна радиационните показатели са в норма. Това казва в канала си в Телеграм ръководителят на областната администрация на Никопол Евгений Евтушенко. „Може би това е провокация или опит за създаване на паника“, предположи той. Същото обяви и украинският президент Володимир Зеленски. От руска страна т.нар. губернатор на Запорожка област Евгений Балицки заяви, че няма проблем с радиационния фон.

Зеленски отново предупреди, че „докато руските терористи контролират атомната централа, ситуацията не може да бъде нормална“ и че чрез нея Русия изнудва както Украйна, така и цяла Европа и света.

Балицки напомни, че всичките 6 енергоблока на централата са спрени (те са в студен режим) и че нямало опасност от експлозия. Той съобщи още, че руското министерство на извънредните ситуации работи на мястото на пожара и ситуацията била под контрол, както и че няма последствия за жителите.

МААЕ също публикува официално съобщение – според него, няма доклад за удар срещу ядрената сигурност на централата. В централната има мисия на МААЕ – на нея руснаците са казали, че става въпрос за предполагаема атака с дрон срещу една от охладителните кули, след като международните експерти са видели черен дим и преди това чули „няколко взрива“. Инспекторите от агенцията нямат право да ходят никъде в самата централа, където руснаците не им разрешават.

Показанията на мониторинговата система на ЕС за радиационния фон също са в норма.

Какво се случва?

Тук вече версиите на двете страни се различават. Евтушенко е категоричен – на територията на централата (охладителна кула) е запален пожар, най-вероятно гуми, заради които се издига черен дим.

„Може би това е провокация или опит за създаване на паника в населените места на десния бряг на бившия язовир „Каховка“, предполага Евтушенко.

Балицки, който отдавна е известен като твърдо оръжие на руската пропаганда, твърди, че имало украински обстрел и заради това избухнал пожар – отново с уточнение, че било охладителна кула. Припомняме, че след взрива на язовир „Каховка“, който руснаците предизвикаха преди над година, централата се охлажда от кладенци и по-малък воден басейн.

Запорожие е в руски ръце от март, 2022 година насам. През това време руснаците опитаха да я включат в електроразпределителната система на Руската федерация, но така и не успяха. Заради войната и руската окупация, всички основни далекопроводи, по които централата се зареждаше с ток, бяха многократно прекъсвани. Преди войната по тях течеше ток за електропреносната система на Украйна.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *