Фестивалът ФРАНКОФОЛИ отново в Пловдив през юни

Фестивалът ФРАНКОФОЛИ отново в Пловдив през юни

Седмото за България издание на най-големия международен франкофонски фестивал ФРАНКОФОЛИ /под марката на френския фестивал Les Francofolies/ ще се проведе на 21 и 22 юни т.г. в града на тепетата, обявиха организаторите му.

След 5 супер успешни издания в Благоевград и последвало двугодишно прекъсване, през 2023 година, Фестивалът посрещна за първи път своите гости на нов терен – на Гребната база в Пловдив, където и тази година ще бъде изградена сцената на неговото 7-мо издание, с любезната подкрепа на Община Пловдив.

През февруари ще бъдат обявени участниците в програмата на музикално събитие, които ще се включат с концерти в двата фестивални дни. За най-верните фенове на ФРАНКОФОЛИ,  от днес – 10-ти  до 30-ти януари,  ще бъдат пуснати 300 двудневни промоционални билета на стойност 100 лв, които дават пълен достъп до събитието.

След изчерпването им, редовната цена на билетите ще бъде обявена и ще могат да бъдат закупени в мрежите на eventim.bg.

До момента, в българското издание на фестивала се включиха едни от най-популярните по света френски и международни артисти, сред които  Джипси кингс, Метр Гимс, Патрисия Каас, DJ Боб Синклер, Имани, LP, Кенджи Жирак, Заз, Кристоф Уилем и др., а през 2019, със съдействието на Българския културен институт в Париж, Котарашки бяха първите български музиканти, селекционирани в програмата на Франкофоли в Ла Рашел, Франция.

През 2017 ФРАНКОФОЛИ в Благоевград беше обявен за едно от 100-те най-големи събития от цял свят, популяризиращи френскоезичната култура през 2017 г. според проекта „Голямата обиколка“.  Инициативата е на френската държава и под патронажа на президента на република Франция.

През 2019, в последната година на провеждането си в Благоевград преди прекъсването заради ковид кризата, събитието събра над 30 000 на българска и международна публика, а хотелите с обща леглова база около 7000 места, бяха с пълна заетост  месец преди провеждането му.

Фестивалът Les Francofolies /Ле Франкофоли/ е най-големият международен фестивал за съвременна франкофонска музика, провежда се в град Ла Рошел, Франция и тази година празнува своя 40- годишен юбилей. Фестивалът се е превърнал в емблема на града, а заради него всяка година там пристига около 110 000-на публика. Освен ежегодните издания на фестивала във Франция, Ле Франкофоли се провежда в Монреал, Канада, а също в Спа, Белгия и Люксембург. Има изнесени издания в Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин, Реюнион, Нова Каледония, а от 2015 – и в България.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *