Епископската базилика на Филипопол посреща в неделя детския ансамбъл „Ministrings“ от Швейцария

Епископската базилика на Филипопол посреща в неделя детския ансамбъл „Ministrings“ от Швейцария

На 22 октомври, неделя, от 12.00 часа, Епископската базилика на Филипопол ще посрещне великолепния детско-юношески ансамбъл „Ministrings“ от Швейцария, който ще зарадва пловдивската публика с концерт с вход свободен.

Със съдействието на община Пловдив, като част от Есенния салон на изкуствата Пловдив 2023 и с любезното домакинство на ОИ „Старинен Пловдив“, талантите от Лозана ще представят програма, с която пътуват и изнасят концерти в цяла Европа, като паралелно с това намират време да се запознаят с културно-историческите забележителности на градовете, в които гостуват. След концерта в Базиликата, децата ще разгледат забележителности в Стария Пловдив, където ще бъдат придружавани от професионалните екскурзоводи на Института.Епископската базилика на Филипопол посреща в неделя детския ансамбъл „Ministrings“ от Швейцария

В концерта в Базиликата ще участват също детски оркестър „Симфонито“ от Къща за музикални вълшебства „Дивизи“ и деца от ЦНСТ „Детска къща“ с ръководители Борислава Василева и Албена Биандова.

Ансамбъл „Ministrings“ е основан през 2002 г. в Консерваторията в Лозана (Швейцария) от Тина Стрининг (Tina Strinning), професор по цигулка, виола и педагогика. През 2013 г. към нея се присъединява Байджу Бат (Baiju Bhatt), цигулар, занимаващ се с джаз и съвременна музика. „Minstrings“ са наставлявани и от цигуларя Жил Апап (Gilles Apap), с когото имат възможност да участват в майсторски класове и да изпълняват концерти.

Между турнетата в Истанбул, Париж, Будапеща или Барселона, а сега и в България, „Ministrings“ си проправят път със свежест и добро настроение. Децата, участващи в ансамбъла се подбират от 7-годишна възраст с взискателен и оригинален подход. Често подкрепяни от по-големите в групата, те се научават да поемат отговорност и да играят активна роля по отношение на своето музикално и сценично представяне. Младите музиканти се изявяват на сцената напълно самостоятелно и без партитури. Голяма част от музиката им е обогатена с групова хореография, което прави шоуто им цветно, весело и уникално. Резултатът е великолепен урок по артистични и социални ценности и личностно развитие на всяко дете във вдъхновяваща обстановка.Епископската базилика на Филипопол посреща в неделя детския ансамбъл „Ministrings“ от Швейцария

Инвестицията в изразяване и движение, импровизация и креативност, както и многобройните проекти, изживени заедно, създават силни връзки на приятелство и общи музикални интереси сред децата, което води до формирането на различни нови ансамбли като Krysalid, the BAMS, Oct’ Opus и Bazar Quartet, осигурявайки приемственост в бъдещето.

„Ministrings“ са получавали няколко пъти първа награда със специално отличие на Националния финал на Швейцарския младежки музикален конкурс. От основаването на групата през 2002 г., няколко поколения деца са преминали през „Ministrings“,  излъчвайки чрез  присъствието си и чрез „пътуващата“ музика вълнуваща и вдъхновяваща енергия, която не оставя никого безразличен!

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *