"Един гигант току-що ни напусна": Отиде си бащата на еврото Жак Делор

"Един гигант току-що ни напусна": Отиде си бащата на еврото Жак Делор

На 98 години почина Жак Делор – водеща фигура в европейската интеграция и баща на еврото. Бившият председател на Европейската комисия е починал тази сутрин в съня си в дома си в Париж, съобщи дъщеря му Мартина Обри, кмет на френския град Лил от Социалистическата партия, цитирана от АФП. „Един гигант току-що ни напусна“, заяви Оливие Фор, лидер на Френската социалистическа партия, предаде bTV.

Бивш министър на икономиката по времето на Франсоа Митеран (1981-1984 г.), Жак Делор проваля надеждите на левицата, като отказва да се кандидатира на президентските избори през 1995 г., когато беше явен фаворит в социологическите проучвания.

От Брюксел, където е начело на Комисията от 1985 до 1995 г., той играе ролята на архитект при оформянето на контурите на съвременна Европа – създаването на единния пазар, подписването на Шенгенските споразумения, Единния европейски акт, стартирането на програмата за студентски обмен „Еразъм“, реформата на общата селскостопанска политика, стартирането на икономическия и паричен съюз, който ще доведе впоследствие до създаването на еврото, и т.н.

През март 2020 г. той призова ръководители на държавите от ЕС да проявят по-голяма солидарност в момент, в който те се скараха за съвместния отговор на пандемията от COVID-19. В края на 1994 г. французите бяха зашеметени от зрелищния му отказ от президентска кандидатура, обявен след шестмесечно напрежение на живо по телевизията пред 13 милиона зрители.

„Ще бъда на 70 години, работя неуморно от 50 години и при тези обстоятелства е по-разумно да си представя начин на живот, по-балансиран между размисъл и действие“, коментира той тогава. „Не съжалявам“, но „не казвам, че съм бил прав“, заяви Делор пред списание Le Point през 2021 г. „Бях прекалено загрижен за независимостта си и се чувствах различен от хората около мен. Начинът ми на правене на политика не беше същият“, посочва още той.

След това политическата му кариера спира и почти като обикновен активист Жак Делор продължава да се бори от средата на 90-те години. Със своите мозъчни тръстове – Club témoin и Notre Europe (който по-късно се превръща в Institut Jacques-Delors и има офиси в Париж, Брюксел и Берлин), той до последно се обявява за укрепване на европейския федерализъм, като призовава за повече „смелост“ във времето на Brexit и атаките на „популисти от всички разновидности“.

Роден в Париж на 20 юли 1925 г. в обикновено католическо семейство, Жак Делор преминава от енорийския патронаж към Младите християнски работници (МХР), към които остава привързан през целия си живот. Присъединява се към Banque de France, а след това към Confédération française des travailleurs chrétiens (CFTC) и играе роля в деконфесионализацията на съюза, довела до появата на синдиката.

Този почитател на Пиер Мендес Франс изчаква до 1974 г. и 49-годишна възраст, за да се присъедини към Социалистическата партия с надеждата „да бъде полезен“. „Аз съм социалдемократ“, обобщи той в Le Point. Като ръководител на публичните финанси при президента социалист Франсоа Митеран той е един от инициаторите на въведените през 1982 г. мерки за икономии, които предотвратяват потъването на Франция в инфлация.

През 1948 г. се жени за колежката си Мари Лефай, която споделя неговите синдикални и религиозни убеждения и която умира през 2020 г. Двамата имат две деца: Мартина Обри, родена през 1950 г., и Жан-Пол, роден през 1953 г. и починал от левкемия през 1982 г. Жак Делор си отиде в същия ден с водещата фигура в следвоенната германска политика Волфганг Шойбле (на 81 години), който години наред самостоятелно въплъщаваше бюджетната строгост, насърчавана от страната му в Европа.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *