Две елитни пловдивски гимназии се включват в нетрадиционен пленер, посветен на архитектурните ценности на Пловдив

Две елитни пловдивски гимназии се включват в нетрадиционен пленер, посветен на архитектурните ценности на Пловдив

От 2 до 4 юли в Пловдив ще се проведе пленер с участието на ученици от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов”. Гражданите и гостите на града ще могат да наблюдават как младите таланти рисуват сгради със статут на културни ценности, на няколко локации по централни улици и площади. Организаторите вярват, че фокусирайки вниманието си върху зданията, които учениците рисуват, минувачите ще бъдат провокирани да вдигнат поглед към красотата на фасадите.

За разлика от традиционните ученически пленери, в този участие ще вземат и възпитаници на Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий” – млади хора с изявен интерес към историята и културното наследство. Те ще разказват на гражданите за архитектурните обекти, които връстниците им от Художествената гимназия изобразяват, ще влязат в ролята на презентатори на културното наследство. Така минувачите ще могат да научат любопитни факти за това кой архитект е проектирал съответното здание и кога, каква е била функцията му през годините, кой е живял в него, какво е характерно за архитектурната стилистика на сградата.

Първото издание на проекта в Пловдив си поставя амбициозната задача да обхване разнообразни като стилистика обекти, построени от края на XIX век до 70-те години XX век. Широкият времеви  обхват ще даде възможност да се представят и образци от т. нар. Ново архитектурно наследство (следвоенен модернизъм), каквато е, например, сградата на Народната библиотека „Иван Вазов”. Тази година се навършват 50 години от нейното построяване, а самата институция Народна библиотека става на 145 години и е партньор по проекта.

Локациите на пленера включват: 1. част от ул. Иван Вазов и пл. Централен, 2. участък от Главната (ул. Княз Александър I Батенберг), 3. зоната около пл. Римски стадион (до Джумая джамия) и 4. участък от Малката Главна (ул. Райко Даскалов).

Възможност и минувачите да се опитат да нарисуват сграда – културна ценност

Възпитаниците на Художествената гимназия ще рисуват предимно с акрилни бои, но на всяка от локациите ще има и допълнителни материали – скицник и моливи. Така, ако някой от минувачите пожелае, ще може да се опита да скицира сграда, която го е впечатлила, под ръководството на учителя по изобразително изкуство, отговорен за локацията. (При желание гражданите може да си носят и собствени материали.)

Мотивационна игра с публиката

Организаторите на инициативата от Фондация КРЕА канят гражданите да се включат и в мотивационна игра: който посети поне две локации (от общо четири) с цел да научи за историята на архитектурните обекти, получава репродукция от творба на арх. Белин Моллов, художник и творчески директор на проекта.

За организаторите на проекта и целите, които си поставят

Концепцията за интердисциплинарния подход за повишаване на осведомеността на гражданите за недвижимите културни ценности е на Мария Иванова от Фондация КРЕА и се прилага с успех вече няколко години в Стара Варна. Другият двигател на инициативата е арх. Белин Моллов, урбанист и художник. Той рисува още от ученическите си години в родния си град Русе, известен с впечатляващите си здания.

Сред основните цели на проекта е да се привлече вниманието на гражданите към красотата и ценността на архитектурното наследство във време, в което предизвикателствата пред опазването му са особено големи в множество градове на България.

Идеята е чрез повишаване на осведомеността на максимално широка аудитория да се противодейства на тенденцията на безразличие към архитектурните ценности поради липса на познания за тях. Липсата на познания е сред основните причини за практики, водещи до нанасяне на частични щети (например, чрез неправилно саниране), както и до безвъзвратни загуби на цели сгради паметници, както ги наричахме преди.

Загубите на недвижими културни ценности застрашават уникалния облик и идентичност на множество български градове, включително и на Пловдив. А без характерен облик градовете постепенно девалвират като туристически дестинации. Опазването на архитектурата е въпрос и на национална сигурност според настоящия директор на Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН) арх. Петър Петров. Със загубата на всяка ценна старинна сграда България като цяло губи част от националната си културна идентичност, а нация с ерозирала културна идентичност е лесна цел за зловредни влияния. Унищожаването на културно наследство се отразява негативно и на чувството за принадлежност и самочувствието на местните жители, както и на качеството им на живот като цяло. Характерният градски пейзаж, свидетелстващ за богата история и културни достижения през различни епохи, е задължително условие за устойчиво развитие, поради което са необходими неотложни мерки. Инициаторите на проекта от Фондация КРЕА смятат, че осъзнаването на ценността на архитектурното наследство ще мотивира хората да го опазват.

Друга цел на проекта е да се даде възможност младежи от две специализирани гимназии в Пловдив – Художествена и Хуманитарна, да демонстрират наученото до момента, да развият уменията си – съответно, за изобразяване на архитектура и презентационни, както и да обогатят познанията си за архитектурното наследство, надграждайки солидната основа, която получават в училище. 

Партньори и финансираща институция

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив, като част от Културния календар на града за 2024г, както и на дарители. Партньори на фондация КРЕА в инициативата са освен две от най-елитните гимназии в страната – Хуманитарна и Художествена, също и Народната библиотека „Иван Вазов”, и Камара на архитектите в България – Регионална колегия Пловдив. В рамките на проекта представител на КАБ – Пловдив ще разкаже на младежите през какви етапи минава процесът на реставрацията на старинна сграда от гледна точка на архитекта, защо са необходими строгите съгласувателни процедури с различни институции и пр.

Изложба с творбите от пленера

Откриването на изложбата предстои през октомври, в седмицата, в която се отбелязва Световният ден на архитектурата. Информация за събитието, на което ще се връчат и награди за отличените творби, ще се публикува допълнително на страницата на проекта във Facebook:

https://www.facebook.com/profile.php?id=61561158657557.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *