Дружество на пловдивските художници открива в петък мащабна графична изложба

Дружество на пловдивските художници открива в петък мащабна графична изложба

Дружество на пловдивските художници кани на откриването на изложбата „Съвременна графика“, което ще се състои на 09.02.2024 г., петък, от 18.00 ч., в Изложбена зала „ДПХ“, бул.“Борис III Обединител“ №153.

Графиката е елитарно, интелектуално изкуство. Нейното възприемане изисква определено ниво на познание, опит, естетически вкус. Условността на изразните средства, особената атмосфера на вглъбение, тишината на графичния лист – всичко това оформя нейното особено място сред визуалните изкуства. Технологията на създаване на образа, съпротивлението на материала, ефекта на печатарското мастило върху хартията, дългия процес на обработка и насищане, необходимостта от желязно владеене на рисунката – за да се прави графика, трябва отдаденост и високо ниво на професионализъм на твореца. Тя изисква своето пространство, усилия, база, опит. В предишни години Пловдив има славата на град с много силни художествени изяви в тази област. Желанието ни е това да се възроди отново“, сподели председателят на Дружеството Лидия Симеонова.

Организацията на изложбата започна с отворена покана към творците. В експозицията ще бъдат показани широк диапазон от класически и съвременни графични техники – от офорт, акватинта, висок печат, мецотинто, сериграфия до дигитален печат и иновативни похвати.

Изложбата „Съвременна графика“ се реализира по идея на Осман Юсеинов, художник, който работи в широк диапазон на визуалните изкуства. В нея се включват над 35 творци, с над 65 творби. Освен от град Пловдив и областта,  ще видим и участници от Сливен, Стара Загора, Пазарджик и др.

Дружеството на пловдивските художници е най-голямото творческо сдружение в Пловдив и най-голямото извънстолично творческо сдружение на художници.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *