Директорът на библиотеката в Пловдив иска да изгони котарака Гого, хиляди го бранят

Директорът на библиотеката в Пловдив иска да изгони котарака Гого, хиляди го бранят

Ръководството на пловдивската библиотека „Иван Вазов“ иска да изгони на улицата котарака Гого, за да не отблъсква читателите, които не харесват котки. Историята му събира безпрецедентна вълна от съпричастност. Повече от 8000 почитатели на Гого до момента са се подписали с настояване той да остане в сградата на пловдивската библиотека.

5-годишният котарак разполага с къщичка в една от залите за свободен достъп. Има много почитатели читатели, които всеки ден му носят храна и се радват на присъствието му сред лавиците с книги. Персоналът на библиотеката му е направил и специална дървена къщичка отвън с хранилка. Домашният любимец може да излиза на разходка, когато пожелае.

Гого се появил в градската библиотека на Гергьовден преди 10 месеца и оттогава е талисман на библиотекарите, които го обгрижват с любов. Котето е изключително спокойно, любвеобилно и общително. Първите месеци Гого живял в залата за свободен достъп на читатели нелегално. „Ятаци библиотекарки“ му осигурявали закрила тайно от директора на библиотеката. Сега обаче тайната излязла наяве и той е категоричен, че Гого трябва да напусне сградата, за да не пренася зарази и да не плаши читателите, които не обичат котки.

Библиотекарките са категорични, че Гого е обезпаразитен, но ръководството е непреклонно. Пред bTV обаче директорът на библиотеката Димитър Минев признава, че преди век в сградата е имало „котки на щат“, на които официално е осигуряван дневен порцион храна. Той обаче каза, че сега се подготвя контраподписка за изгонването на котарака.  Те са се борили с гризачите в книгохранилищата. По думите на Димитър Минев сега в библиотеката няма гризачи.

Иначе Гого имал афинитет към хубавата литература. Обичал предимно да лежи до лавиците с български класици.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *