Заради липса на ток: Животът на десетки недоносени бебета е в опасност в Газа (ВИДЕО)

Заради липса на ток: Животът на десетки недоносени бебета е в опасност в Газа (ВИДЕО)

Хуманитарни организации предупреждават, че десетки недоносени бебета, които се лекуват в болницата „Ал-Шифа“ в Газа не могат да бъдат преместени безопасно. Три вече са загубили живота си. Около двете най-големи лечебни заведения в града се водят ожесточени сражения.

На разпространени в социалните мрежи снимки се виждат недоносени бебета в най-голямата болница в Газа. Новородените са завити с пелени и положени по седем или осем на едно легло, за да се запази топлината и животът им, след като кислородът и електричеството за инкубаторите им са свършили.

Медицинските сестри се опитват да осигурят каквото могат за над 35 бебета, които са били прехвърлени от неонатологичното отделение в друга част на комплекса след удара по интензивното отделение на болница „Ал-Шифа“.  „Страхувам се, че всички бебета ще загубят живота си“, казва Марван Абу Сада, началник на хирургичното отделение в болницата, която някога е била смятана за сърцето на здравната система на Газа, а сега работи под обстрел и без електричество, чиста вода и храна. „В момента се грижим за 36 оцелели недоносени бебета. За последните 24 часа сме загубили три“, казва д-р Ахмед Ал-Мохалалати, главен хирург в болницата „Ал-Шифа“ в Газа, цитиран от БТВ.

Според управляваното от „Хамас“ министерство на здравеопазването последният генератор е изчерпал горивото си през уикенда, което е довело до смъртта на три недоносени бебета и четирима други пациенти.

Израелската армия пък обвинява организацията, че под едно от лечебните заведения има команден щаб на групировката. На кадри, разпространени от израелската армия се вижда как войници носят туби с гориво за нуждите на лекарите. Военните съобщават, че са поставили 300 литра гориво в близост до болница „Ал-Шифа“ за аварийния генератор, захранващ инкубаторите за недоносени бебета. По непотвърдена официално информация, обаче, от Хамас са забранили горивото да бъде използвано.

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус заявява, че „Ал-Шифа“ вече не функционира като болница. „Светът не може да стои безмълвен, докато болниците, които трябва да бъдат сигурни убежища, се превръщат в сцени на смърт, опустошение и отчаяние“, казва Гебрейесус.

Европейският съюз настоява Израел да осигури повече хуманитарни коридори за бедстващото цивилно население в Ивицата Газа. Външните министри на страните членки призовават също и двете страни болниците да бъдат защитени и „Хамас“ да не ги използва за жив щит. Съюзът призовава Израел да покаже максимална сдържаност, за да бъдат спасени човешки животи. „Ние настояваме за хуманитарни паузи – не една, а много паузи. И за хуманитарни коридори, за да се разреши изключително тежката ситуация в Газа“, посочва върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

101 са загиналите служители на ООН в Ивицата Газа от началото на войната. Това е най-големият брой жертви на хуманитарни работници в един конфликт в цялата история на световната организация. От израелска страна загиналите при атаката на терористичната групировка „Хамас“ на 1200 души. По данни на министерството на здравеопазването на Газа загиналите там в израелските бомбардировки са около 11 000, предимно цивилни, включително над 4500 деца.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *