Чуйте новата песен на The Beatles, създадена с помощта на изкуствен интелект (ВИДЕО)

Чуйте новата песен на The Beatles, създадена с помощта на изкуствен интелект (ВИДЕО)

Новата песен на The Beatles, която бе обявена в края на октомври, излезе днес. Тя е създадена чрез изкуствен интелект, а оригиналният запис е направен от Джон Ленън.

Песента „Now and Then“ „събира“ митичната четворка от Ливърпул 53 години след раздялата им. „Това вероятно е последната песен на The Beatles, в която се чуваме всички членове на групата. „Now And Then“ е написана и изпята от Джон Ленън. Пол Маккартни, Джордж Харисън и Ринго Стар са работили по нея. Четири десетилетия по-късно Пол и Ринго са успели да я завършат. Клипът към песента се очаква да излезе на 3 ноември.

Как се ражда песента „Now And Then“

Заглавието е измислено от Джон Ленън при записа на демоверсията през 70-те години в Ню Йорк. Музикантът е убит през 1980 г. През 1994 г. съпругата му Йоко Оно предоставя лентата на останалите членове на групата. Съществуващата технология не позволява гласът на Джон Ленън да звучи с необходимото качество, затова парчето остава в архива. През 2021 г. режисьорът Питър Джаксън заснема документалната поредица „Get Back“. Гласът на Ленън е зает от касета и разделен от звука на пианото с помощта на новите технологии и способностите на изкуствения интелект. „Отново чухме гласа на Джон, чист като кристал“, каза Пол Маккартни, цитиран от Actualno.com.

Към оригиналната демоверсия е добавен запис на електрическа и акустична китара, направен от Джордж Харисън през 1995 г. Харисън почина през 2001 г. Песента е завършена през миналата година в студио в Лос Анджелис с добавяне на барабани от Ринго Стар, пиано и баскитара от Пол Маккартни, както и гласовете на двамата живи бийтълси. „Беше много вълнуващо. Сякаш Джон отново е сред нас“, каза 83-годишният Ринго Стар.

Пол Маккартни за песента

В интервю за BBC през юни т.г. Пол Маккартни разказа за работата по записа. „Работим по последната песен на The Beatles – това е демоверсия на Джон (…) Няма нищо изкуствено или синтетично, всичко е истинско. Изчистили сме някои записи.“

Съществуването на демото е било предварително известно, а Пол Маккартни не е крил желанието си да даде нов живот на песента. По думите му проектът не е бил завършен заради нежеланието на Джордж Харисън.

След „Now and Then“ предстои преиздаването на „Червения албум“ със записи от 1962-1966 г. и „Синия албум“ със записи от 1967-1970 г. Датата, на която компилациите би трябвало да се появят, е 10 ноември, съобщава БТА.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *