Честваме 120 години от рождението на Златю Бояджиев

Честваме 120 години от рождението на Златю Бояджиев

На 22 октомври т.г. се навършват 120 години от рождението на големия български художник Златю Бояджиев. По този повод точно в деня на рождението му, Община Пловдив, Общински институт „Старинен Пловдив“ и Фондация „Златю Бояджиев“ организират честване в къща -музей „Златю Бояджиев“ в Стария град (къщата на д-р Стоян Чомаков, ул. „Съборна“ № 18) , където се намира постоянната експозиция на художника. Началото е в 11.00 часа.

Програмата включва две събития. Официално откриване на изложба, посветена на 120 години от рождението на Златю Бояджиев и представяне на луксозен албум със заглавие: „Димитър Пампулов представя: Портрети от Златю Бояджиев“.

На честването в емблематичната къща ще присъстват Кметът Здравко Димитров, Министърът на културата Кръстю Кръстев и Петър Стоянов – Президент на България (22 януари 1997 – 22 януари 2002), който е и почетен председател на Фондация „Златю Бояджиев“.

Музикален домакин на събитието ще бъдат талантливите възпитаници на НУМТИ „Добрин Петков“- Пловдив, които ще се погрижат за музикалния фон.Честваме 120 години от рождението на Златю Бояджиев

Изложбата, която ще бъде открита включва творби от фонда на Градска художествена галерия – Пловдив и ОИ „Старинен Пловдив“, както и непоказвани творби на Златю Бояджиев, част от колекцията на КЦМ АД, специално експонирани по повод годишнината. Ще бъде представена и документална изложба за живота и творчеството на художника и лични вещи, предоставени от наследника Златин Бояджиев. Изложбите са подготвени от екип: Валя Ангелова – уредник на къща-музей „Златю Бояджиев“- ОИ „Старинен Пловдив“ и Теодор Караколев от Фондация „Български архитектурен модернизъм“ със съдействието на Златин Бояджиев.

Албумът с портрети от Златю Бояджиев, съставен от Димитър Пампулов ще бъде представен от издателя арх. Стефан Добрев. Луксозното двуезично издание на български и английски език съдържа множество портрети, събрани в 260 страници. Сред тях са портрети на родители, роднини, велики българи, художници, артисти, писатели, портрети от Париж, личности от близо и далеч, както и портрети от пет частни колекции – на фамилия Бояджиеви, на Боян Радев, на Димитър Инджов, Димитър Георгиев и на Красимир Дачев. В третата част на албума са включени автопортрети на Златю Бояджиев и биография. Цената на албума е 40 лева, той е наличен в къщата и в момента, ще бъде наличен за продажба и в деня на честването.

„Представените в този уникален художествени албум около двеста първокласни портрета от Златю Бояджиев, рисувани първо с дясната ръка (до 1951 г.) и след това с лявата, далеч не обхваща огромното портретно творчество на художника, особено създаденото през втория му период. Това е среща с един изумителен световен феномен в изкуството, безценна част от българското живописно наследство„, подчертава съставителят на книгата Димитър Пампулов. Албумът е издаден с финансовата подкрепа на НФ „Култура“ и Община Пловдив по Компонент 4 „Произведения на пловдивски писатели и важни за града издания“, както и с подкрепата на „Розаимпекс“ ООД и „КЦМ 2000 Груп“.

В същия ден – 22 октомври, за туристи и посетители в къща-музей „Златю Бояджиев“ в следобедните часове е предвидена презентация Хронос и топос в платната на Златю Бояджиев“. Тя е на уредника на къщата Валя Ангелова и пренася публиката във времето и пространството на платната на Златю Бояджиев.

В 16:00 ч. ще има прожекция на документалния късометражен филм „Художникът Златю Бояджиев“, създаден през 1961 г. Сценарият е на Хаим Оливер и Цанко Лавренов, режисьор е Иван Попов, а оператор е Барух Лазаров. Филмът печели втора награда за документален филм на първия Фестивал на българския филм „Златна роза“ във Варна през 1961 г. и същата година е номиниран за златна палма на фестивала в Кан.

Прожекцията и презентацията бяха част от програмата на тазгодишните „Празници на Стария град“, в чиито център освен популяризирането на движимото и недвижимо историческо наследство на Старинен Пловдив, беше и отбелязването на 120-годишнината от рождението на художника Златю Бояджиев.

Входът за събитията е свободен!

 

За къща – музей „Златю Бояджиев“:

Собственик на къщата в сърцето на Стария град е бил д-р Стоян Чомаков (1817-1893), виден възрожденски деец, един от най-изявените борци за църковна независимост. Той и сред първите дипломирани лекари в Пловдив. Учил медицина в Италия и е специализирал хирургия в Париж. Управител е на първата българска болница, основана в Пловдив след Освобождението. Сградата е построена към 1858-1860 година и е типичен образец на късните симетрични възрожденски къщи, с представителна външна и вътрешна архитектура. Любопитен факт е, че в края на XIX и началото на XX век къщата е била лятна резиденция на княз Фердинанд. От 1984 г. къщата става постоянна експозиция на най-голямата колекция от картини на бележития български художник Златю Бояджиев (1903-1976), считан за един от най-самобитните български художници на XX век. Творчеството на художника обединява няколко цикъла в експозицията: „Брезовски цикъл“, който остава основна тема през цялото му творчество; „Миньорски цикъл“ с многофигурни композиции на фона индустриален пейзаж и „Румънски цикъл“, характерен с експресивната техника. Понастоящем къщата е под управление на Общински институт „Старинен Пловдив“

Накратко за Златю Бояджиев:

Златю Бояджиев е роден на 22.10.1903 г. в Брезово, Пловдивско. През 1932 г. завършва живопис в Художествената академия, София, при проф. Цено Тодоров. Работи в областта на фигуралната композиция, портрета и пейзажа. Творчеството му се разделя на два основни периода. Първият продължава до 1951 г., когато художникът получава инсулт, вследствие на който е парализирана дясната половина на тялото му. Няколко години по-късно, Бояджиев отново се връща към живописта, рисувайки със своята лява ръка. През първия период в творбите му се преплитат различни стилови и художествени похвати. В едни платна той изгражда формата плътно и обобщено, с неокласически маниер, а в други използва някои импресионистични техники. В битовите картини от 40-те години формите са синтезирани, вниманието е насочено към отделния детайл, за да се разкрие по-пълно идейния замисъл на творбата. Портретите на Бояджиев от този период се отличават със стегнат и точен рисунък, плътна моделировка на формите и дълбоко вникване в характера на портретувания.

През втория период, без да губи идейна връзка с предходното си творчество, Бояджиев изявява други страни на своята чувствителност и търси нови пластични решения. Интересът му към селския бит се запазва. В картините му обаче навлиза една първична романтика, при която реалното се преплита с чудноватото и приказното. Бояджиев създава стотици композиции, портрети и пейзажи, отличаващи се с подчертана експресия и драматизъм. Портретите от втория период са още по-охарактеризирани, понякога и чрез средствата на гротеската. Творби на Златю Бояджиев са притежание на НХГ, СГХГ, ХГ в Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Плевен, Сливен, Видин, Смолян и други, както и на частни колекционери у нас и в чужбина. Носител е на редица отличия и награди, сред които: Кирил и Методий – I степен, Лауреат на Димитровска награда, награда за живопис Владимир Димитров – Майстора от СБХ и др. Художникът умира на 02.02.1976 г. в Пловдив.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *