Брестовица отпразнува 12-то издание на фестивала на гроздето и виното (СНИМКИ)

Брестовица отпразнува 12-то издание на фестивала на гроздето и виното (СНИМКИ)

В голям и пъстър празник се превърна 12-то издание на фестивала „Брестовица-грозде и вино“, организирано от НЧ „Съзнание-1873“ в село Брестовица, с подкрепата на община „Родопи“ и кметство Брестовица. Фестивалът събира хората в село Брестовица, известно с избите и лозовите си масиви.Брестовица отпразнува 12-то издание на фестивала на гроздето и виното (СНИМКИ)

Тази година събитието съвпадна с най-активните дни от събирането на реколтата. На обновения площад пред НЧ „Съзнание“-1873 жители и гости на Брестовица имаха възможност да опитат и да си купят от изложените продукти на местни производители, както и занаятчийски изработки на майстори на художествени занаяти.Брестовица отпразнува 12-то издание на фестивала на гроздето и виното (СНИМКИ)

Празникът откри кметът на общината Павел Михайлов. Присъстваха заместник-кметът Емилия Иванова, кметът на село Брестовица Любен Радев, общински съветници и граждани.Брестовица отпразнува 12-то издание на фестивала на гроздето и виното (СНИМКИ)

„В тези динамични времена на трудности, несигурност и неспокойство, фестивалите ни напомнят силата, която се намира в корена ни. Продължавайте да пазите традициите и поминъка си, учете децата си на трудолюбие и се гордейте с корените си!“, поздрави Михайлов.Брестовица отпразнува 12-то издание на фестивала на гроздето и виното (СНИМКИ)

Началото беше дадено с възстановка на стария празник на Дионисий. Босоноги момичета в бели носии влязоха в стар дървен съд, за да изпълнят ритуала по мачкане на гроздето от тазгодишната реколта. Още от сутринта в събота празнично окиченият площад събираше посетители, а настроението поддържаше висок градус.Брестовица отпразнува 12-то издание на фестивала на гроздето и виното (СНИМКИ)

В тазгодишното издание на фестивала се включиха над 35 певчески групи и танцови състави от различни региони на страната.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *