Бойно кръщение: Медицинският хеликоптер транспортира жена в тежко състояние от Шумен

Бойно кръщение: Медицинският хеликоптер транспортира жена в тежко състояние от Шумен

Първата спасителна мисия с медицинския хеликоптер вече е факт. Това потвърди за bTV служебният министър на транспорта Георги Гвоздейков.

Хеликоптерът е транспортирал жена в тежко състояние от Шумен до болница „Света Екатерина“ в София. Полетът е продължил час и 15 минути. Превозена е интубирана жена от болницата в Шумен. Тя ще бъде настанена във Военномедицинска академия (ВМА). Няма официална информация за състоянието ѝ.

Хеликоптерът е излетял от шуменски хиподрум, намиращ се в близост до болницата в града, тъй като тя не разполага със собствена площадка.

Сигналът е подаден към Центъра за спешна медицинска помощ по въздух в 7:30 часа тази сутрин. Хеликоптерът е излетял към Шумен в 8:02 часа. В 8:45 часа е спрял за презареждане в Горна Оряховица. В 9:42 часа той каца в болницата в Шумен. Жената в тежко състояние е качена в хеликоптера. Той каца обратно в София след 11:20 часа.

През март хеликоптерът проведе първия си тренировъчен полет. Машината пристигна в България на 1 февруари тази година. Един медицински хеликоптер по системата ХЕМС струва около 20 милиона лева. През 2022 година започнаха процедурите по купуването им и по изграждането на системата в страната.

В средата на май ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“ регистрира осмото вертолетно летище за спешната медицинска помощ по въздух в страната. То се намира в непосредствена близост до тунел „Железница“ на АМ „Струма“, съобщиха от Министерството на транспорта. До момента България разполагаше с три болнични вертолетни летища в София и по едно във Варна, Панагюрище, Русе и Велико Търново.

Министерството на здравеопазването е изпълнило всички необходими протоколи за стартиране на дейностите по оказване на Спешна медицинска помощ по въздуха, съобщават от МЗ. Още през изминалата година 100 медицински специалисти бяха сертифицирани, след като преминаха през физически, медицински прегледи и обучение в базата на ВМА.

След това беше извършен подбор на кадри и бяха сформирани шест медицински екипа. На 29 май 2024 г. приключи допълнителното обучение на медицинските екипи от „Леонардо“ за работа с медицинската апаратура на борда на хеликоптера.

След всички необходими подготвителни и обучителни мероприятия, медицинският състав бе в абсолютна готовност да изпълнява мисии и бяха създадени дежурства на екипите за работа в ЦСМПВ. Днес дежурният екип получи първия си реален сигнал за оказване на спешна помощ по въздуха.

През 2023 г. бе създаден Център за спешна медицинска помощ по въздуха (ЦСМПВ). В него е разположена Координационната централа, която поема сигналите за случаите, изискващи оказване на спешна медицинска помощ по въздух. Централата е оборудвана и кадрово обезпечена и също е в абсолютна готовност за работа. Извършена е и необходимата интеграция със Системата 112, както и тестови сесии по подаден сигнал.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *