Богоявление е: Тази нощ небето се отваря и желанията се сбъдват

Богоявление е: Тази нощ небето се отваря и желанията се сбъдват

Богоявление или Йордановден е един от най-големите християнски празници в българския календар. На този ден св. Йоан Кръстител е кръстил Божия син в река Йордан. Българинът вярва, че както тогава, небето се отваря и Господ изпълнява желания.

Празникът Богоявление се нарича още Просвещение, защото Йорданското събитие просвещава, като показва Бога изявен в непостижимата тайна на единосъщната и неразделна Троица. Всеки чрез светото Кръщение бива осиновен от Отеца на Светлината чрез заслугата на Сина и чрез силата на Светия Дух. Ритуалите на Йордановден в традиционния фолклор са свързани с кръщенето и освещаването на водата и кръста, затова и на много места този празник се нарича Водици.

На този ден се извършва празнична Богоявленска литургия, освещава се вода и след това свещениците отиват до водоем (море, река, езеро), където хвърлят кръста, а този сред мъжете, който го хване, ще бъде здрав през цялата година. В Калофер на този ден се провежда и изключително зрелищното мъжко хоро в ледените води на река Тунджа като се вярва, че всеки влязъл в януарските ледени води, ще бъде пазен далеч от болести през цялата година.

С кръщаването на водата светът придобива нова ценност и сила, става по-безопасно място за живеене. Свършват т.нар. мръсни дни, т.е. злите сили са победени и прогонени. Светото кръщение пък е едно от седемте тайнства на вярата (другите са миропомазване, евхаристия, покаяние, свещенство, брак, елеосвещение), при което човек се очиства от греховете.

Поверията за празника

Според поверията на старите българи в полунощ, в нощта на празника, реките спират да текат и стават лековити. Вярва се и че водата на този ден има свещени свойства и затова се пази през цялата година, като се използва за лекарство. През нощта срещу празника, когато “небето се отвори” се вярва, че всяко желание се изпълнява, стига човек да изрече това, което иска на глас.

Според православната традиция пък на този ден във всеки храм се прави водосвет като водата също се пази през цялата година и се вярва, че има лечебна сила. Интересен факт е, че тази светена вода не се смесва с други светени води, а се държи отделно. Според народната традиция с осветената вода се ръси домът, дворът, хамбарите и домовете и оборите с животни, за да бъдат здрави и “осветени” през годината. Всеки член на семейството пък бива поръсен със светена вода – също за здраве.

На много места има и традиция свещениците да минават през домовете на хората и да ръсят със светена вода за здраве и освещаване. Богоявленската вода има специални свойства – не се разваля с години, използва се за освещаване на тялото, домовете и предметите на бита. Трябва да се съхранява с благоговение – в специален съд, на тъмно място, по-добре е да се приема на празен стомах и винаги с молитва на устните. Когато приемате или давате вода за кръщение, в никакъв случай не трябва да ругаете, да се карате или да използвате нецензурни думи. От такова отношение то се разваля и губи своята святост.

За науката остава загадка как богоявленската вода не се разваля, няма мирис и може да се съхранява повече от 12 месеца. Водата, осветена в храма, която означава духовност и преобразяване, се внася внимателно в къщата и се съхранява в продължение на една година. Използва се за лечение, успокояване и прочистване.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *