Бивш министър: Виждам правителство между ГЕРБ, ПП-ДБ и ИТН след изборите

Бивш министър: Виждам правителство между ГЕРБ, ПП-ДБ и ИТН след изборите

„Ако има проблем с Плана за възстановяване, да не го търсим в последните три часа и половина на поредния ялов парламент, а да го търсим в последните прахосани три години и половина на безвремие и на хаос – на 6-7 парламента“. Това коментира в „Лице в лице“ по bTV Николай Василев – икономист и бивш вицепремиер, както и министър на няколко министерства.

„Ако можем да върнем календара назад, си мисля – кабинетът „Борисов 3“ да си беше приел стария, несъвършен план – и после, който иска да се оплаква, ако ще на арменския поп, сигурно щяхме са сме усвоили половината милиарди досега“, заяви Николай Василев. „След това толкова правителства се упражняваха, забавяха, променяха, той не стана по-добър, но го няма никакъв. Няма забити гвоздеи. Авансът беше изхрачен за пенсии. Проблемът е по-глобален, политическата класа цялостно се провали. Каквото е всичко останало в държавата, такъв е и този план“, посочи още той. „Сигурно и самият частен сектор е пропуснал десетки възможности – инфраструктура, инвестиции, проекти, растеж, доходи, заради този хаос. Да се стяга следващият парламент и обезателно да излъчи правителство“, посочи Николай Василев.

Той припомни, че е имало времена, в които са се направили трудни коалиционни правителства – когато партиите са били на светлинни години идеологически разлики“, коментира още той и даде за пример БСП и НДСВ. Николай Василев заяви, че вижда прозападно реформаторско правителство между ГЕРБ, ПП-ДБ и ИТН. „Според мен гласовете комфортно им стигат, ако случайно искат да сложат и други вътре – още по-добре“, посочи той.

Бившият вицепремиер коментира и влизането ни в еврозоната, като посочи, че се чуди кога сме били по-близо до нея – след 2005 или след 2009 година, отколкото в момента. По думите му много малко правителства в кратки периоди са били „за“ еврозоната – ранният „Борисов 1“ и късният „Борисов“ 3, който ни е вкарал в чакалнята. А кампанията ни е нулева. Икономистът посочи, че държавният дълг е нараснал до 50 милиарда лева.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *