"България трябва да е подготвена за най-лошия сценарий": Министърът на отбраната с предупреждение

"България трябва да е подготвена за най-лошия сценарий": Министърът на отбраната с предупреждение

„Ситуацията на сигурност в Близкия изток определено се усложнява. Това е атака на държава срещу държава. Ако Израел отговори със същото, става ескалация“. Това коментира пред журналисти министърът на отбраната Атанас Запрянов.

По думите му терористични действия на ислямистки организации са възможни и в европейските страни и трябват мерки, за да подсигурим и сигурността у нас. По-рано днес стана ясно, че президентът Румен Радев свиква извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на 4 октомври.

Според Атанас Запрянов е възможмо да се стигне до пълномащабна война, ако Съветът за сигурност на ООН и големите държави не спрат екскалацията на Иран и Израел. „По моя оценка вече балансираме на ръба“, заяви той. По думите на Атанас Запрянов темата на КСНС ще бъде, ако ситуацията в Близкия изток ескалира до пълномащабен конфлит, какви ще са заплахите за нашата сигурност. За изпълнителната власт със сигурност ще има задачи. Държавата трябва да е подготвена за най-лошия сценарий и органите по сигурността и отбраната да имаме специфични задачи, които да подготвим. Надявам се да не се стигне до пълномащабна война“, заяви военният министър, цитиран от bTV.

„Следим ежечасно и ежеминутно какво се случва Близкия изток, ще видим какъв ще бъде отговорът на Израел. Ще вземем мерки по отношение на готовността на военните мерки – оносно повишаване на наблюдението, ще се фокусираме върху дежурствата, ако е необходимо, ще вземем мерки за контрола на границата“, коментира Атанас Запрянов.

Той посочи, че е създадена междуведомствена работна група от представители на всички министерства и агенции за добра организация за евакуацията на българските граждани от Близкия изток. За тях се осигурени над 200 места за настаняване в почивните бази на МВР и всякаква логистика, свързана с придвижването.

„Посолствата ни в Бейрут, Тел Авив и Техеран работят. Нямаме информация за пострадали български граждани или такива в безизходица“, посочи заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова. Тя допълни, че България е част от решенията и общата политика за сигурност на ЕС България и остро осъжда последните въздушни удари на Иран.

За разбилия се самолет край Граф Игнатиево

Той посочи още, че е доволен, че данните на „черната кутия“ на падналия самолет край „Граф Игнатиево“ са напълно разчетени в Чехия. Предстои да се направи анализ и да се изготви доклад. „Взети са допълнителни мерки около посолството на Израел. Заради напрежението в Близкия Изток на ключови места в столицата ще бъде засилено полицейското присъствие. Превантивно е. Нямаме данни от наши и чужди служби да има заплаха от терор за България“, коментира вътрешният министър Атанас Илков.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *