България изгони руски кореспондент, Москва плаши с ответни мерки

България изгони руски кореспондент, Москва плаши с ответни мерки

Кореспондентът на „Российская газета“ в България Александр Гацак е експулсиран от страната ни заради заплаха за националната ни сигурност, съобщиха от ДАНС. Заповедта за това е издадена от директора на агенцията на 20 септември.

Гацак е бил призован в дирекция „Миграция“ на МВР, а по-късно и в ДАНС, за да му бъде връчена, но той не се е появил. „Руският гражданин отказва да се яви в българските държавни ведомства и се укрива на територията на Посолството на Руската федерация в Република България. В тази връзка от Държавна агенция „Национална сигурност“ е потърсено съдействие от Министерството на външните работи. Лицето е напуснало територията на Република България на 01.11.2023 г.“, уточниха от ДАНС за БТВ. Оттам подчертаха, че действията на агенцията са насочени към „защита на националната сигурност, а не към ограничаване на свободата на словото и изразяването на мнение“.

ОЩЕ: Тагарев: Заради Русия ни е бил отказан ремонт на ракетите за С-300

Във връзка с експулсирането на кореспондента на „Российская газета“ говорителят на руското Външно министерство предупреди, че ще има ответна реакция. „Това е поредният незаконен ход на натовците срещу руските журналисти, които те маниакално преследват. Ще предприемем ответни мерки”, написа Захарова в социалните мрежи.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *