Българите в Париж ще отбележат 3-ти март с концерти на прочут пловдивски хор

Българите в Париж ще отбележат 3-ти март с концерти на прочут пловдивски хор

Два концерта на хора на проф. Костадин  Бураджиев от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ Пловдив  ще докоснат френската публика в навечерието на Националния ни празник  – 3 март. Организатори са френските асоциации за културен обмен Art Gallery Constantin, ръководена от българските лекари доктор Константин Николов и съпругата му доктор Елена Радева Николова, и асоциация ARTAVENIR с директор г-жа Йорданка Костадинова.

На 2-ри март в църквата “Света Елисавета Унгарска” ще бъде изнесен концерт “Мистерии от далечни времена”, който включва петнадесет произведения с църковно-славянска музика от български и руски композитори. (Адрес: 195, rue du Temple, 75003 Париж)

Вторият концерт на бележития народен хор ще бъде на самия Национален празник на България – 3-ти март. Той ще се състои в Американската църква в Париж и е под надслов „Песните на Орфей“. В него са включени фолклорни произведения  на колоси на българското народно творчество – Иван Вълев, Красимир Кюркчийски, Стоян Пауров, Иван Спасов и др. Присъстващите ще се насладят на песните „Гел мома“, „Недельо, Недельо“, „Петкана“, „Огрея слънце“, „Алтън Мара“ и други.

Американската църква се намира на адрес: 65 Quai d’Orsay, 75007 Париж.

Гостуването на Академичен народен хор във френската столица е признание за българските музиканти.

„Поканата към Академичен народен хор за участие в тези концерти е едно признание за моята професионална дейност и за работата ми в областта на хоровото изкуство. Изключително съм щастлив, че ще можем  да покажем пред френската публика част от хоровото творчеството на българските автори, а също и моята работа като дългогодишен диригент на този хор. Много е важно, че чрез тези концерти ще представим Пловдив и неговата култура. И съм изключително благодарен за оказаната подкрепа от Община Пловдив, Общински институт „Старинен Пловдив“ и читалище „Алеко Константинов“, заяви създателят, ръководител и диригент на Академичен народен хор професор Бураджиев.

В края на месец февруари ще бъде направена промоция на части от двете програми в Малката Базилика в Пловдив. Веднага след завръщането си от Париж, Академичен народен хор ще влезе в студио и ще запише на диск програмата от концерта с църковно-славянска музика, представен пред френската публика.

Д-р Елена Радева: Академичен народен хор е безспорен лидер на българското хорово пеене, очакваме концертите с голямо вълнение.

„С голямо вълнение и интерес очакваме гостуването в Париж на Хора на професор Бураджиев, представен от завършили хористки на Пловдивската музикална академия (сдружение “Фолклор и съвремие”). Вдъхновител за тези концерти е известния пловдивски меценат г-н Иван Фратев, с който сме съученици и приятели. Той ми изпрати миналата година запис на концерта “Приказка за народен хор” по случай половин вековния юбилей на този елитен хор, както и диска, издаден по този повод, и на който той е спонсор.

Тогава възкликнах от изненада, защото те са изключителни! Няколко дни подред прослушвах записите с огромно удоволствие и реших, че ще направя всичко възможно състав от двадесет певици да гостуват във Франция. Академичният народен хор е безспорен лидер на българското хорово пеене. Много съм горда и щастлива, че той е създаден и съществува именно в Пловдив. Чрез тези концерти искам да засвидетелствам за пореден път любовта си към моя красив роден град, който е уникален със своята история и е люлка на изкуството във вековете. 

Надявам се също, скоро да ни гостуват, със съдействието на Община Пловдив и за гордост на града, и хор “Гаудеамус” на проф. Весела Гелева, както и още “студентската” част на Академичния народен хор на АМТИИ с ръководители г-н Николай Гурбанов и вокален педагог г-жа Данка Цветкова“, заяви доктор Елена Радева

Г-жа Йорданка Костадинова: Българската общност в Париж е в очакване на концертите на Академичен народен хор.

„Българските гласове са много разпознаваеми и имат почитатели в цял свят. Последното гостуване на хор от България беше през 2018 година, когато Мистерията на българските гласове очароваха публиката в Париж. Ние се надяваме, че ще получим подобен успех с двата концерта на Академичен народен хор. Българската общност във Франция е много по-малка от тези на сънародниците ни в Германия или Великобритания или Испания. Но с цената на огромен труд, българските асоциации в чужбина постигаме чудеса, за да се обогатява културният живот тук. Парижката публика е много взискателна. Във френската столица през съботно-неделните дни, в които организираме събитията, ние се конкурираме с над 500 музикални и театрални спектакли. Можете да си представите на какъв избор е подложен зрителят, и какви огромни усилия се полагат от организаторите за да се привлече публика. Затова подбираме много внимателно събитията, които организираме с цел да отговорим на високите критерии на парижката публика. Съединението прави силата и това ни води напред. С общи усилия на българските асоциации в Париж и с подкрепата на институции като Посолството на България във Франция, Български културен институт и Министерството на външните работи, събитията ни обогатяват културния живот тук и допринасят за повишаване на имиджа на България във Франция. В тази връзка много ни радва факта, че все повече французи са сред зрителите ни“, заяви Йорданка Костадинова от ARTAVENIR.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:

Академичен народен хор – Пловдив

Академичен народен хор е най-старият студентски национален хор в България. Негов основател е проф. Асен Диамандиев, който е сегашен патрон на Пловдивската академия за музикално, танцово и изобразително изкуство. Пръв диригент на Академичния национален хор е бил доцент Стефан Мутафчиев, който е работил с него в периода 1974-1981 година. Проф. Василка Спасова е била най-дългогодишният диригент. Наскоро Академичен народен хор отбеляза 50 годишен юбилей, а тази година формацията има още един празник – 20 години под ръководството на професор Костадин Бураджиев. Сега в хоровата формация участват талантливи бивши възпитаници на Академията за музикално танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Под ръководството на професор Костадин Бураджиев Академичен народен хор има редица извоювани отличия. Сред тях са:

„Златен медал” и званието „Световен шампион” в категория „Фолклор” на 5-тата хорова олимпиада в Грац, Австрия, през 2008 г.;

 „Кристална лира” на СБМТД, Министерство на културата и Радио ФМ+;

Почетна грамота на Министертво на културата за висок принос в развитието на българската култура;

 Grand Prix за хорова музика през 2011 г. в Грац, Австрия;

 “Златен диплом” от Световния хоров конкурс в Хонг Конг, Китай – 2021 г.;

 “Златен диплом I-ва степен” от Международния хоров конкурс за православна музика “Кирил и Методий” в Москва, 2022 г.;

Диплом за ярка художествена интерпретация на произведение от съвременен композитор от Международния хоров конкурс за православна музика “Кирил и Методий” в Москва, 2022 г.

Академичният народен хор е реализирал своя творчески продукт с редица записи в БНР и БНТ, както и на редица звуконосители:

“Академичен народен хор” – GEGA NEW, 2004 г.;

“Български фолклорни хорови шедьоври”, CD с композиции на композитора Красимир Кюркчийски, STEFKOS MUSIC, 2007 г.;

“Live in Concert”, запис от концерт в зала “България”, София – SUNRISE MARINOV, 2011г.;

“Магията” с композиции на Ст. Мутафчиев, Кр. Кюркчойски, Н. Стойков, Ив. Спасов, Н. Кауфман, К. Стефанов., Музикален свят, 2014 г.

И последният двоен аудио албум „Академичен народен хор“ с песни от юбилейния концерт.

Асоциация за културен обмен Art Gallery Constantin

Интернационалната асоциация за културен обмен Art Gallery Constantin France e създадена през 2011 година в Сенлис, Франция. Тя се ръководи от д–р Константин Николов и съпругата му д–р Елена Радева Николова, семейство на български лекари от Пловдив, практикуващи във Франция от 20 години.

В самото начало асоциацията съществува под формата на галерия, в която представят свои творби френски и български художници и фотографи. Предметът на дейност на асоциацията е културния обмен между държавите в Европа. Дейността през годините се разширява и обогатява, работят в областта на музикалния спектакъл, организират освен изложби и концерти, рецитали, арт форуми, симпозиуми и майсторски класове. Намират вдъхновение в изкуството, за да бъдат добри лекари в практиката си, а качествата и уменията от медицината допринасят за поливалентния подход и добрата координация във всяка арт проява.

Доктор Константин Николов и доктор Елена Радева Николова споделят: 

Ние подаваме ръка на всеки артист в беда, без значение на неговия произход, раса, сексуална ориентация, на всеки млад талант в развитие… и на всяко страдащо същество. Единствената ни мотивация е любовта. Непоклатимата обич към и от нашите артисти. Това е безпрекословно доверие в няколко посоки. Възторгът на публиката след поредния концерт или изложба храни душите и сърцата ни. Дава ни огромна душевна сила в трудната лекарска професия. Това са свещени връзки, които ни държат живи, безусловно и безмерно. Защото знаем, по-добре от всеки друг, колко определящо е състоянието на духа за доброто физическо здраве. Защото единствената следа от нашето съществуване на тази земя, е изкуството, а благосъстоянието и процъфтяването на културата, е характерно за всяко прогресивно общество.

Повече за Асоциацията можете да видите тук:

https://www.artgalleryconstantin.com/

Сдружение „Артавенир“

Сдружение „Артавенир”, създадено във Версай в началото на 2018 г., обединява българи и французи, амбицирани да допринесат за културния обмен между Франция и България.

За няколко години асоциацията вече има в актива си изложба на български художници в Париж, изложба в София, представяне на пет български пиеси със субтитри, играни в Париж, включително две от Българския народен театър „Иван Вазов“, както и организирането на оперен концерт от френски композитори в София по повод Музикални празници 2018 г., два концерта на Stabat Mater в Париж и Версай през октомври 2019 г., фолклорен концерт „Турне на Балканите“, постоянна работилница по народни танци във Версай и първото издание на дните, посветени на българската книга в партньорство с Българския културен институт в Париж през септември 2020 г. В момента се подготвят още редица културни събития в Париж, които популяризират българската култура във френската столица.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *