Астронавти изгубиха чанта за 100 хил. долара в Космоса

Астронавти изгубиха чанта за 100 хил. долара в Космоса

Астронавтите на НАСА Джасмин Могбели и Лоръл О’Хара отбелязаха първото си излизане в открития космос този месец с чанта с инструменти за 100 хил. долара, която изпуснаха в пространството, съобщава CNN. Двойката приключи работата си по поддръжката извън Международната космическа станция (МКС) за шест часа и 42 минути, съобщават от космическата агенция.

По време на излизането в открития космос на 1 ноември Могбели и О’Хара завършиха работата по слънчевите панели на станцията, които следят слънцето, но не им стигна времето да извадят и приберат кутията с комуникационна електроника. Оставяйки тази задача за бъдещо излизане в открития космос, двойката вместо това извърши оценка на това как може да се извърши работата.

По време на многочасовата мисия чанта с инструменти им се изплъзва и се „изгубва“, съобщиха от НАСА, като контрольорите на полета я забелязват с помощта на външните камери на МКС. За щастие, инструментите не са били необходими за останалите задачи. „Центърът за управление на полетите анализира траекторията на чантата и определи, че рискът от повторно съприкосновение със станцията е малък и че екипажът на борда и космическата станция са в безопасност, без да се налагат действия“, заяви НАСА в официалния си блог. Според EarthSky, уебсайт за проследяване на космически събития, чантата с инструменти в момента обикаля около Земята преди МКС и потенциално може да бъде забелязана от Земята с бинокъл през следващите няколко месеца, докато се разпадне в атмосферата на нашата планета.

Това не е първият случай, в който астронавт губи инструменти в космоса, припомня БТВ. През 2008 г. чантата на Хайде Стефанишин-Пайпър изчезна, докато тя почистваше и смазваше зъбните колела на неизправна ротационна връзка. През 2006 г. при излизане в открития космос астронавтите Пиърс Селърс и Майкъл Фосъм изгубиха 14-инчова шпатула, докато тестваха метод за ремонт на космическата совалка.

Космическите отпадъци или боклукът, като тези обекти, са изкуствени материали, които обикалят около Земята, но вече не функционират. Те могат да бъдат всичко – от малък парченце боя до части, изхвърлени по време на изстрелване на ракети. През септември 2023 г. Европейската космическа агенция изчислява, че 35 290 обекта се проследяват и каталогизират от различните мрежи за космическо наблюдение, като общата маса на обектите, които обикалят около Земята, възлиза на повече от 11 000 тона.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *