Асен Василев: Ако няма независим премиер, няма да участваме в управление

Асен Василев: Ако няма независим премиер, няма да участваме в управление

ПП-ДБ няма да участва в управление, ако следващият премиер не е независим и равноотдалечен от политическите сили – с профила на Мишел Барние във Франция или Марио Драги в Италия. Това заяви в предаването „Лице в лице“ по bTV един от лидерите на коалицията Асен Василев.

По-рано днес председателят на ГЕРБ Бойко Борисов обрисува представата си за следваща редовна власт, като включи „сглобката“ (ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС), както и ИТН и БСП. Василев обаче повтори думи на Кирил Петков – че ПП-ДБ не вярва на ГЕРБ и начерта профила на следващия премиер. От коалицията вече са заявявали, че той трябва да е икономист или юрист. Министрите пък трябвало да подбере сам, добави Василев.

Бившият вицепремиер и финансов министър настойчиво отказваше да отговори на въпрос защо ПП-ДБ е изгубила над 300 хил. гласа на последните избори. Вместо това изброяваше успехи, които приписа на финансовата политика на ПП, но не били отразени подобаващо в медиите. Сред тях вдигане на средната заплата до ниво само 7% по-ниско от това в Гърция, най-нисък дълг като процент от БВП, изкачване до предпоследно място в Европа като индивидуално потребление на домакинствата.

Друга причина за загубата на гласове според него е „грозна, наситена кампания“, която сега е срещу хора, които пречат на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, а не толкова срещу ПП-ДБ.

Според Василев през есента България ще покрие инфлационния критерий за еврото и то може да бъде въведено от 1 юли 2024 г. За второто плащане по ПВУ хвърли вината върху ГЕРБ и ДПС, които не искат да гласуват закона за Антикорупционната комисия, тъй като искали „уреден мач“, а не прозрачен избор.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *