Ансамблите „Тракия“ и „Странджа“ ще зарадват пловдивчани с общ концерт на Античния театър с вход свободен

Ансамблите „Тракия“ и „Странджа“ ще зарадват пловдивчани с общ концерт на Античния театър с вход свободен

Община Пловдив има удоволствието да покани пловдивчани и гости на града на един вълнуващ концерт-спектакъл в празничния 23 септември, понеделник, когато Фолклорен ансамбъл „Тракия“ – Пловдив и Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“- Бургас ще изнесат общ концерт-спектакъл от 19:00 часа на Античния театър в Пловдив.

ВХОДЪТ Е СВОБОДЕН!

Събитието носи заглавие „Фолклорни вдъхновения“ и е част от празничната програма (22-23.09.) с участници от Бургас, които гостуват в Пловдив на базата на подписаното „Споразумение за сътрудничество между общините Пловдив и Бургас в сферата на културата и туризма“. Режисьор е проф. д-р Даниела Дженева, хореография – Кирил Дженев, Даниела Дженева, Марио Егов, Димо Енев. Музика: Тодор Пращаков, Любен Досев, Стоян Пауров, Ради Радев, Борислав Гълъбов и др.

Ансамбъл „Тракия“ е не само емблема за град Пловдив, но и уникално българско постижение за световната сценична култура. Началото на 70-те години на 20 век ще останат в историята на българския фолклор със създаването на Ансамбъла, който следващите десетилетия ще се утвърди не само като новатор, но и като институция в областта на музикално-танцовото изкуство. С иновативните си идеи за представяне на фолклорните произведения, Ансамбъл “Тракия” запленява публиката още с първите си концерти. Изпълненията се превръщат в спектакли на българската култура и изкуство, предавайки емоцията от музиката, песните и танците на българина.

Като част от юбилейната програма по повод 50 години от основаването си, Ансамбъл „Тракия“ ще представи емблематични произведения от своя репертоар. Откриването на концерта ще е със съвместното изпълнение на двата ансамбъла на танцовото произведение „Гергьовден“. Хорът и оркестъра на „Тракия“ ще представят една от най-новите си музикални пиеси „Куне ле“, след което танцьорите ще пресъздадат една своеобразна разходка из фолклорните области на България с танците: „Първа среща“, „Първомайски майсторлъци“ и „Македонски мерак“. А за финал, „Тракия“ и „Странджа“ отново ще се обединят под ритъма на обичания от всички „Тракийски танц“.

Главен художествен ръководител: проф. д-р Даниела Дженева

Главен балет-майстор: доц. д-р Димо Енев

Диригент на хора: Цонка Димитрова

Диригент на оркестъра: Николай Паскалев

Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа” е създаден през 1965 година с цел издирване, съхранение, обработка и популяризиране на музикалния, песенен, танцов и словесен фолклор от Югоизточна България. Ансамбълът е съставен от три основни формации: женски хор на основата на открито народно пеене, солисти, оркестър от народни инструменти и смесен танцов състав. В репертоара му са включени десетки танцови постановки, хорови, солови и оркестрови произведения. В него присъстват танци и песни от всички етнографски области, които разкриват огромното фолклорно богатство на България. Особено внимание се обръща на пресъздаването на фолклора и народните обичаи от Странджанския край.

В програмата на ПФА „Странджа” за съвместния концерт с ФА „Тракия” – „Фолклорни вдъхновения” са включени както утвърдени произведения от репертоара на ансамбъла, като „Паликош”, „Каруцари”, „На сгляда по Димитровден”, „Тупнато хоро” и др., така и новосъздадени такива като ансамбловата песен „Дей гиди Щерьо” с автентичен образец от с. Гергевец, Сливенско; оркестровата пиеса „Еркечки мелодии”, произведение базирано на основата на музикалния фолклор от с. Козичено, Поморийско; нов еднороден сценичен тематично-обреден танц „Великден иде” създаден на основата на фолклора на българи изселници от Мала Азия и днес населяващи югоизточните склонове на Стара планина или така наречения Айтоски балкан.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *