Анализ: Путин играе опасна игра с Пхенян заради войната с Украйна

Анализ: Путин играе опасна игра с Пхенян заради войната с Украйна

Преди четвърт век Владимир Путин отлетя за Пхенян, за да подпише „договор за приятелство“ с Ким Чен Ир. Това помогна за съживяването на отношенията им, без да задължава двете страни да се притекат на помощ в случай на военно нападение.

С посещението си миналата седмица Путин на практика отиде по-далеч в миналото, подписвайки сделка с Ким Чен Ун, напомняща за пакта за сигурност от 1961 г., който съществуваше при Съветския съюз по време на Студената война. Но днес Русия е въвлечена в гореща война в Украйна, която Путин превърна във външнополитически приоритет, а ядрената Северна Корея се превърна в жизненоважен спасителен пояс от боеприпаси за неговата армия. Това пише в коментар за The Guardian Андрю Рот.

„Договорът, който Путин подписа с Ким Чен-ун, беше връщане към Студената война, но, разбира се, през Студената война Северна Корея нямаше ядрени оръжия“, казва д-р Едуард Хауел, сътрудник на Корейската фондация с Азиатско-тихоокеанската програма в Chatham House и преподавател в Оксфордския университет.

Въпреки че срещата на върха миналата седмица беше в процес на създаване с години, тя все пак отбеляза вододел в отношенията на Русия със Северна Корея и такъв, за който американски служители предупредиха, че може да дестабилизира сериозно региона.

„Русия сега изрази писмено колко е готова и ангажирана да задълбочи и разшири сътрудничеството си със Северна Корея“, каза Джейми Куонг, сътрудник в програмата за ядрена политика към Фондацията Карнеги за международен мир. Ким се възхищаваше на руските космически технологии и бойни самолети по време на среща на върха миналата година с Путин в Далечния изток на Русия и неговият списък с желания може да включва технологии, които биха подпомогнали едновременно космическите и ракетните програми на Северна Корея, както и икономическа и енергийна подкрепа.

Непосредствената цел на Путин е да развие партньорство, благодарение на което Москва вече получи милиони артилерийски снаряди, както и балистични ракети, отчаяно необходими за неговата война в Украйна. Но корените на връзката са по-дълбоки: двамата лидери се обединиха в нарастваща антизападна коалиция и изглеждат все по-невъздържани от западните заплахи.

„На двамата не им пука“

Образът на Путин – който някога редовно се срещаше с американски и европейски лидери – летящ до Пхенян, за да бъде почетен от Ким, беше поразителен. По време на срещата на върха Путин подари на Ким втора произведена в Русия лимузина Aurus в символичен акт на отхвърляне на санкциите, които двете страни търпят.

„На двамата лидери наистина не им пука“, каза Хауъл. „Това подчертава как за Ким Чен-ун той сега има партньор, който е също толкова престъпник, колкото и той“, допълва той.

Представители на САЩ и НАТО изразиха загриженост относно потенциалната подкрепа за ракетната и ядрената програма на Северна Корея. Копие от договора, публикувано от Северна Корея, изрично изброява сътрудничеството в „мирната ядрена енергия“, докато американски служители казаха за NBC News, че Русия също ще предостави технология за подпомагане на програмата за атомни подводници на Северна Корея.

Но анализаторите казаха, че обхватът на подкрепата за военната ядрена програма на Северна Корея вероятно ще остане ограничен, отчасти защото Русия не е склонна да споделяне чувствителни технологии, а също и защото Москва исторически се е притеснявала от атомните оръжия на Пхенян.

Някои от най-тревожните аспекти на споразумението са по-конвенционални: според съобщенията нарастващата търговия с оръжия между двете страни може да насърчи Северна Корея и да усложни планирането на войната на Запада в случай на открит конфликт на Корейския полуостров.

„Има много, което Русия все още може да даде на Северна Корея в този момент, което значително би подобрило способността на Северна Корея да възстанови своето конвенционално военно средство за възпиране“, предупреждава Анкит Панда, старши сътрудник на Stanton в програмата за ядрена политика във Фондацията Карнеги за международен мир.

Руснаците няма да бързат да прехвърлят някои от най-чувствителните си ядрени технологии, смята той, но биха били по-готови да помогнат на Северна Корея да подобри способностите си за противовъздушна отбрана, да доставя резервни части и поддръжка за застаряващите си военновъздушни сили и да помогне да модернизира флота си, включително технологии за ядрени подводници. Това би „усложнило значително планирането на съюза между САЩ и Южна Корея, който би подкрепил както руските, така и севернокорейските стратегически цели“, каза Пандит.

„Путин е готов да постави своята агресивна война срещу Украйна над всички други интереси“

Сделката вече доведе до разгорещен спор между Русия и Южна Корея. Миналата седмица Сеул посочи, че може да предостави на Украйна смъртоносни оръжия за първи път в отговор на договора. Путин на свой ред предупреди, че това би било „голяма грешка“ и че Москва в отговор може да вземе „решения, които едва ли ще се харесат на сегашното ръководство на Южна Корея“.

Сделката се разглежда и като главоболие за Китай, който е хванат между опасенията относно конкуренцията за влияние в Северна Корея и потенциала САЩ да разширят подкрепата си за Южна Корея в резултат на това. Си Дзинпин може да поиска среща на върха с Ким до края на годината, смята Хауъл.

Срещата също отбеляза нова ниска точка за международните усилия за насърчаване на неразпространението на ядрено оръжие, някога рядка област на сътрудничество между Русия и САЩ.

Дори през 2017 г., след анексирането на Крим и обвиненията за руска намеса в изборите в САЩ, САЩ все още убеждаваха Русия да гласува за нови санкции на ООН срещу Северна Корея, макар и да ги смекчи в процеса. Тези дни явно са приключили.

„Споразумението изпраща още един сигнал – че Путин е готов да постави своята агресивна война срещу Украйна над всички други интереси, включително насърчаването и защитата на режима на неразпространение – режим, който Съветският съюз наистина помогна да се установи на първо място“, каза Джейми Куонг.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *