Анализ на CNN: Атаката край Москва е удар по репутацията на Путин като силен лидер

Анализ на CNN: Атаката край Москва е удар по репутацията на Путин като силен лидер

Само седмица откакто Владимир Путин си осигури петия президентски мандат, Русия е потопена в касапница и хаос. Ужасяващата атака срещу огромната концертна зала и търговски комплекс Crocus City Hall близо до Москва, отговорността за която бе поета от ИДИЛ, доведе до стотици невинни убити или ранени.

Четиримата мъже, заподозрени в извършването на нападението, бяха арестувани близо до границата на Русия с Украйна, съобщиха руските власти. Путин каза, че са планирали да преминат в Украйна, но Киев отрече всякаква връзка с атаката и предупреди, че Русия може да я използва като извинение за ескалиране на инвазията си. Нещо повече – според нови данни, терористите всъщност са се отправили към Беларус, а не към Украйна.

На фона на страховете от нови атаки, сигурността на ключови транспортни възли в Русия беше засилена. Публичните концерти и спортните събития са отложени. Това едва ли е стабилността и сигурността, за която толкова много руснаци гласуваха за президента Путин. От години силният човек на Кремъл е смятан за лидер, способен да гарантира ред в огромната страна, пише в анализ CNN.

„Днес Русия изглежда несигурна“

Но днес Русия изглежда по-несигурна и нестабилна, отколкото в който и да е момент от изминалите 24 години на власт на Путин. Бруталната война на Кремъл в Украйна, която вече навлезе в третата си година, струва скъпо на руснаците. Военните не публикуват данни за жертвите, но оценките на САЩ сочат, че повече от 300 000 руснаци са били убити или ранени в касапницата.

Много войници, мобилизирани миналата година, все още не са били сменени и са на фронтовата линия, което провокира възмущение от разтревожени роднини. Докато войната продължава, страховете сред много руснаци нарастват, че мобилизацията ще бъде засилена, което ще прати още повече млади мъже в ужасяващата украинска месомелачка.

Същевременно ударите с украински дронове и трансграничните нападения от базираните в Украйна руски милиции, противопоставящи се на Кремъл, продължават с бързи темпове. На украинския фронт руските сили изглежда имат военната инициатива в момента, но лошото представяне на руските командири и въоръжение в хода на войната подхранва нестабилността и вътрешното несъгласие от блогъри и военни хардлайнери, разгневени от некомпетентността на отговорните.

Бунтът миналата година на Евгений Пригожин, лидер на наемническата група Вагнер, с който той настояваше за уволнението на руското висше командване, беше шокиращо и безпрецедентно предизвикателство за властта в Кремъл. Неговата смърт в мистериозна самолетна катастрофа скоро след това още повече засили напрежението. С кончината му бе премахната завинаги всяка заплаха от Пригожин за Путин, но не може да се изключи възможността да се появят други недоволни хардлайнери.

По същия начин неотдавнашната смърт на Алексей Навални, най-известният руски опозиционен лидер, накара завинаги да замълчи най-отявления критик на Кремъл през последните години. Но хилядите, които присъстваха на погребението му в Москва или които се явиха да гласуват в масовото събиране на обедните секции срещу Путин в последния ден от президентските избори, показват основа за бъдещо организирано недоволство.

Защо Русия пренебрегна предупрежденията на Запада?

Но сега фокусът е твърдо върху очевидната повторна поява в Русия на широкомащабни джихадистки терористични атаки, несвързани с войната в Украйна или вътрешното противопоставяне на Кремъл. За да влошат нещата за Кремъл, разузнаванията на САЩ и други западни правителства предупредиха за предстояща атака на територията на Русия в началото на март. Американски служители казват, че са уведомявали Москва за данните от месеци. Но по някаква причина Путин предпочете да пренебрегне това, описвайки предупрежденията като „провокация… за сплашване и дестабилизиране на нашето общество“.

Може би това е било просто недоверие, тъй като отношенията между САЩ и Русия са на историческо дъно. Възможно е също така информацията от САЩ да е била твърде неясна или да не е приложима. Но за лидер, който е обещал сигурност и стабилност на руснаците, тази мащабна атака на руска земя се явява поредният мощен удар срещу репутацията му.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *