100 дни управление: Костадин Димитров с коментар за бюджета, управлението на Пловдив и Альоша

100 дни управление: Костадин Димитров с коментар за бюджета, управлението на Пловдив и Альоша

„Искам да благодаря на общинските съветници, най-вече на тези, които подкрепиха бюджета на Пловдив. На другите ще кажа, че чух всичките над 70 предложения, които са свързани с развитието на града ни, но бюджетът е рамка и ние не можем да приемем веднага всички техни предложения за изменение”. Това каза в предаването „На фокус“ по Нова телевизия кметът на града Костадин Димитров.

Той подчерта, че вече се работи по контрол на строежите в града и оттук нататък трябва да има по-малко прах. По-добро е и почистването на града, смята Димитров. „Разбира се, искаме още по-чист град, повече отворени булеварди, още по-добър градски транспорт. Това означава много преговори, много работа, за да тръгнат всички тези политики”, каза Димитров.

За твърденията, че община Пловдив е била пред фалит в края на предходното управление, когато кмет бе Здравко Димитров, той обясни, че е трябвало да се финансират европейските програми, но тези пари ще бъдат върнати на града. „Трябва да имаме плавно преминаване от предния към следващия мандат и да има строга финансова политика. При приемането на бюджета отхвърлихме много предложения, които бяха смислени, обаче няма пари“, обясни той.

За формулата на управлението

„Решение на гражданите е как ще се сформира управлението. Нямаме нито коалиция, нито сглобка, имаме подкрепяне или неподкрепяне на различни предложения, за да надградим Пловдив. Ако забелязвате при приемането на самия бюджет ни подкрепиха и от „Има такъв народ“. Бюджетът беше гласуван с 31 гласа, имаме точки, приети и с 51 гласа. Имаме избран председател на общинския съвет, за разлика от други общини, имаме и приет бюджет“, категоричен бе кметът на Пловдив.

„С моя екип носим колективна отговорност, те са неделима част от мен. Не съм броил заместниците, важно е да имаме решение на всяка една политика, да бъдем добри мениджъри, когато поставим задача на ресорен кмет, тя да бъде решена. Няма договорки, предимно търсим качествени хора, които да свършат работа в конкретния ресор, обясни още Костадин Димитров.

На въпрос дали има договорка с коалицията, в която участва и бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов, управлението да бъде подкрепяно, а в замяна да бъде даден заместник-кметски пост, Костадин Димитров заяви категорично, че Николай Бухалов е точния човек за спорта. „Това е двукратен олимпийски шампион, справя се прекрасно със спорта“, категоричен бе кметът на Пловдив.

На въпрос дали Савина Петкова ще е последният заместник-кмет в екипа му, който ще поеме транспорта, Димитров уточни, че все още няма крайно решение. „Търсим човек, който да се оправи с превозвачите и да има ясна визия как да се развива общинското предприятие за развитието на екологичен транспорт“, категоричен бе кметът.

Той заяви, че пловдивчани не се интересуват от политическите интриги, а от решаване на проблемите им. „Чувам – отпуши Дунав, погрижи се за Голямоконарско, вижте падналите дървета… Стремя се да задоволя техните очаквания“, уточни Костадин Димитров.

За или против Альоша

По темата с паметника на Альоша, Костадин Димитров припомни, че е имало дебати в общинския съвет. „Групите взеха решение община Пловдив да изготви ясна рамка колко ще струва референдума, колко ще струва евентуално бутане. Нека да решат пловдивчани, ако общинските съветници предложат да има референдум, аз ще се съглася с това“, категоричен бе той. Костадин Димитров обясни, че няма общинска охрана на самия връх на Бунарджика, а само по самите паркове на тепетата.

За панаира

„Пловдивският панаир трябва да е на държавата, която да взима решения с помощта на общината. Той трябва да е изпълнен със събития. Има събития, факт е, но не са толкова много, както едно време. Съгласете се, че във времето на дигитална комуникация, изложенията са по-малко“, каза още кметът на Пловдив.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *