10 години по-късно: Ще разберем ли някога какво се случи със самолет MH370? (ВИДЕО)

10 години по-късно: Ще разберем ли някога какво се случи със самолет MH370? (ВИДЕО)

На 8 март 2014 г. самолет на малайзийска авиокомпания излита и се подготвя за пътуване от столицата на азиатската държава – Куала Лумпур, до Пекин в Китай. 39 минути след излитането изчезва безследно от радарите. Последното съобщение, което подава пилотът, е малко преди да излезе от въздушното пространство на Малайзия и гласи „Лека нощ от малайзийския полет 370.“

В самолета пътуват 227 пътници и 12 души екипаж. Сред пътниците има 5 малки деца, цели семейства, двама иранци с откраднати паспорти, опитващи се да започнат нов живот на друго място, отбор по калиграфия, завръщащ се от изложение, 20 служители на американската технологична компания „Фрискейл семикъндъктър“, дубльор на актьора Джет Ли, младоженци, потеглили на дълго отлаган меден месец, обобщава Асошиейтед прес. Повечето пътници са от Китай, но има и малайзийци, граждани на САЩ, Русия, Франция, Индонезия и други страни.

След това системата, чрез която се предават данни за местоположението на самолетите към авиодиспечерите, се изключва. Това е последното, което се знае със сигурност и до днес за мистериозния случай на изчезване.

Какво се случи със самолета?

Теориите защо и как е изчезнал самолетът са много – от изчерпано гориво, до объркан маршрут, грешка на пилота, придружена от аварийно приземяване, а дори и планирано отвличане. Започва мащабна издирвателна операция по вода и суша в няколко зони, като отправна точка е областта между Малайзия и Виетнам в Южнокитайско море. След това се изследват внимателно и части Андаманско море и Индийския океан.

В операцията участват Австралия, Малайзия и Китай. Използваните кораби и самолети работят с роботизирани подводни апарати, които долавят сигнали, за които се предполага, че може да са от черните кутии на изчезналия самолет. По време на операцията корабите се натъкват и на отломки от търговски плавателни съдове, за които се предполага, че са потънали през XIX век. През 2015 г. част от самолетно крило – флаперон, е открита на брега на остров Реюнион в Индийския океан. Оказва се, че тя е на самолета изпълняващ полет МН370.

Още няколко парчета от отломки са открити изхвърлени по източното крайбрежие на Африка. Международната операция по издирването на самолета обаче приключва официално през 2017 г. Година по-късно търсенето се подновява с нова операция, извършена от американска частна компания. Фирмата е специализирана в подводно търсене с използване на роботизирана техника. Тя се договаря с малайзийските власти, че ако издирването е неуспешно, компанията няма да получи заплащане за услугите си. За жалост и тази операция не завършва с щастлив край.

Авиоексперти са уверени, че ако търсенето се поднови сега, ще се увенчае с успех, предава Би Би Си. Те разказват за нова технология, наречена Weak Signal Propagation Reporter, която излиза през 2008 г. „Радиолюбителите я използват, за да проследяват силата на радиосигналите по света. Данните, които събират, улавят различни смущения, сред които са и полетите на самолетите“, обяснява пред Cи Ен Ен пенсионираният инженер от британската аерокосмическа компания Ричард Годфри.

Бившият инженер казва още, че когато MH370 е изчезнал, той е проследил данните чрез същата технология и според тях вярва, че самолетът може да се намира на дълбочина между 3000 и 4000 метра под Индийския океан, на около 1500 километра от бреговете на Пърт, град в Австралия. Годфри вярва, че макар и предишните издирвателни операции да са били всеобхватни и задълбочени, те не са проверили предложеното от него място. „Със сигурност вярвам, че MH370 може да бъде намерен“, казва той и добавя че откритията му съвпадат и с данните на британската сателитна телекомуникационна компания Inmarsat, които сочат приблизително същия район. Въпреки че е обнадежден, Годфри предупреждава, че подновяването на операция с такъв мащаб и ресурс изисква подготовка, която може да отнеме няколко месеца.

Теориите за трагедията

Версиите са много – от най-достоверно изглеждащи до най-малко вероятни, обобщават Би Би Си, Франс прес, Асошиейтед прес, британските издания „Дейли експрес“ и „Дейли мейл“ и австралийското издание „Нюз“. Сред относително логичните хипотези са тези за внезапна авария на борда, довела до декомпресиране и изпадане в безсъзнание на екипажа и пътниците. Друга логична версия е пожар на борда на самолета. В тази насока се припомня, че в товарният отсек на машината е имало и пратка с литиево-йонни батерии.

Сред другите версии е тази за отвличане на самолета, като тук има няколко теории. Самолетът е бил отвлечен от талибани и приземен в Пакистан, или в Афганистан. Самолетът е бил отвлечен от Русия и приземен в нейния съюзник Казахстан, за да се нанесе удар по имиджа на американския производител на самолети „Боинг“ и съответно и на САЩ. Самолетът е бил отвлечен от американците и приземен в американската военновъздушна база „Диего Гарсия“ в Тихия океан, за да бъде използвана машината оттам за други цели.

Редица теории се фокусират върху иранците и руснаците на борда и върху представителите на американската технологична компания, специализирана в областта на полупроводниците, които също са били в самолета. Твърди се, че самолетът е бил отвлечен, защото Китай или пък Иран е искал да научи повече американски технологични тайни, които американските специалисти криели. Или пък, че американците са отвлекли самолета, за да не позволят на американските технолози да разкрият технологични тайни пред китайските власти.

Появиха се и версии за отвличане на самолета от киберпирати, поели контрола върху машината от разстояние. Сред версиите бяха и тези за инцидентно или нарочно сваляне на самолета с ракета, като тук предполагаемите извършители бяха разнородни. Според една от тези версии машината е била уцелена по време на американско-тайландски учения. Според друга версия след като машината е променила незнайно защо курса си, американците в базата „Диего Гарсия“ са я свалили, защото са помислили, че тя е била на път да извърши атака в стил 11 септември 2001 година.

Често тиражирана е и версията, че самолетът е бил отклонен от курса си от пилота му, който искал заради семейни проблеми, или заради проблеми с предполагаема любовница да се самоубие. Близките на пилота отрекоха категорично тези версии, очернящи името му и намекващи, че той е отговорен и за масово убийство.

Сред физически невероятните теории бяха тези за отвличане на самолета от извънземни, за всмукване на машината от незнайно откъде появила се черна дупка или за сблъсък с метеор. В Уикипедия има дори специален раздел, посветен на различните версии за изчезването на самолета.

Безследно изчезнали

Макар и години по-късно, близките на изчезналите 227 пътници и 12 души екипаж на самолета все още търсят отговори. Повечето от хората на самолета са от Китай, но е имало и граждани на САЩ, Малайзия, Русия, Франция и Индонезия. Сред тях са били много семейства, 5 малки деца, двама иранци с откраднати паспорти, с желанието да започнат нов живот на друго място, отбор по калиграфия, който се е връщал от изложение и младоженци, които пътували за медения си месец.

Сара Байк е от близките на изчезналите, тя губи съпруга си – Фил Ууд. След изчезването на полета Сара се мести от Азия в Панама, където се омъжва повторно и отваря екокурорт, което позволява на нея и съпруга ѝ да живеят в тропическата гора. Но и до днес тя избягва да гледа драми и документални филми за самолетни катастрофи и сънува едни и същи повтарящи се ужасяващи сценарии „Сънувах кошмари, че се гмуркам в този красив район и е пълно с рибки навсякъде. Изведнъж във водата се появяваше корпусът на самолета, а телата плуваха около мен“, разказва тя пред Би Би Си.

Все пак Сара е оптимистично настроена за откриването на нова издирвателна операция. „Семействата имат нужда от възможността да затворят тази страница, светът има нужда от това, трябва да се намери отговорникът за това“, казва тя за възможността за започване на ново търсене в Малайзия.

Джианг е загубил майка си на същия полет. Той обаче не иска да затваря страници, а е решен да стигне до истината. Той казва, че не минава ден, в който да не мисли за майка си, която описва като силна и трудолюбива жена. „Мога да открия части от нея в себе си. Каквото и да правя сега е точно това, което майка ми би искала да правя“, казва той. Джианг е сред 40-те семейства, които миналата година започват поредния си опит в търсене на отговори чрез правната система на Китай.

Те съдят китайската авиолиния Malaysia Airlines, нейния застраховател, компанията „Боинг“ и производителя на двигателя на самолета. Исканията им са за обезщетение, официално извинение и възобновяване на психологическата помощ за членовете на семействата, както и за създаване на фонд за продължаване на издирването на самолета. „От една страна, много ми се иска да открием самолета още днес или утре. Но също така се страхувам от реалността, с която ще трябва да се сблъскам след това“, казва Джианг.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *