Заради подобен на ебола вирус: Проверяват пътници, пътуващи от Руанда за САЩ

Заради подобен на ебола вирус: Проверяват пътници, пътуващи от Руанда за САЩ

Във връзка с епидемията от вируса марбург в Руанда от следващата седмица ще бъдат проверявани пътниците, които пристигат в САЩ и са били там през последните 21 дни, съобщиха от Министерството на здравеопазването на САЩ.

Извън Руанда няма потвърдени случаи на заболяване от марбургски вирус – рядко, но смъртоносно хеморагично заболяване, подобно на ебола. Официалните власти заявиха, че понастоящем рискът за САЩ е нисък, пише Си Ен Ен. Въпреки това Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ ще започнат проверка на влизащите в страната граждани през седмицата на 14 октомври в опит да намалят риска от внос и разпространение на случаите, предаде bTV.

Издадено е здравно известие за пътуване от трето ниво, като се препоръчва на хората да преразгледат ходенето до Руанда, ако не е от първостепенно значение. Изпращат се автоматични текстови съобщения на пътуващите със самолет, пристигащи от Руанда, за да сподели информация и инструкции.

Към понеделник в Руанда има 56 потвърдени случая на марбург, като 36 души са изолирани и се лекуват, а 12 души са починали, по данни на Министерството на здравеопазването. Много от случаите са при здравни работници.

Какви са симптомите на вируса?

Марбург е ортомарбургски вирус, който естествено се среща при плодоядните прилепи. Той е от същото семейство като вируса ебола. Марбург може да се разпространи от човек на човек, когато някой влезе в контакт с телесни течности от човек, който е бил заразен. Заразяването може да стане и след като има контакт с дрехите или спалното бельо на пациент. Той не е въздушно-капков вирус като коронавируса, който причинява COVID-19, така че това го прави малко по-лесен за контрол, казват експертите.

Симптомите могат да се проявят до три седмици, след като някой е бил изложен на вируса. Заболяването обикновено започва с обрив и повишена температура. Хората могат да повръщат и да имат силно главоболие и мускулни болки. В тежки случаи пациентите могат да кървят от носа, венците и очите.

Няма специфични ваксини или лечения за Марбург. Поддържащите грижи се състоят в почивка и прием на течности. Центърът за контрол на заболяванията и Световната здравна организация изпратиха в Руанда екипи от експерти, които да предоставят насоки и помощ на здравните работници в страната.

Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Шон Савет заяви, че правителството на САЩ работи в тясно сътрудничество с Руанда за овладяване на епидемията. В препоръка от миналата седмица се призова доставчиците на здравни услуги в САЩ да следят за възможни симптоми на Марбург при пациенти, които имат история на пътуване, и да изолират тези, които имат симптоми и са изложени на висок риск от заболяването, докато не получат отрицателен тест. Пътуващите в района на епидемията се съветват да избягват да посещават здравни заведения, освен за спешна медицинска помощ.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *