Заради нередности в обработката на данните на деца: TikTok отнесе солена глоба от ЕС

Заради нередности в обработката на данните на деца: TikTok отнесе солена глоба от ЕС

TikTok беше глобен с 345 милиона евро. Санкцията е заради нарушаване на законите за поверителност по отношение на обработката на лични данни на деца в Европейския съюз, съобщи водещият регулатор в блока, предаде Ройтерс.

Притежаваната от Китай платформа за късометражни видеоклипове, която се разрасна бързо сред тийнейджърите по света през последните години, е нарушила редица закони на ЕС за поверителност между 31 юли 2020 г. и 31 декември 2020 г., каза ирландският комисар по защита на данните в изявление.

Това е първият път, когато притежаваният от ByteDance TikTok е порицан от водещият регулатор в ЕС. Говорител на TikTok заяви, че не е съгласен с решението, особено с размера на глобата, и че повечето от критиките вече не са уместни в резултат на мерките, въведени преди началото на разследването на регулатора през септември 2021 г.

Сред нарушенията на TikTok през 2020 г. фигурират това, че акаунтите за потребители под 16-годишна възраст са били зададени като „обществени“ по подразбиране и че TikTok не е проверявал дали даден потребител всъщност е родител или настойник на потребител на дете, когато е свързан чрез т.нар. „семейно сдвояване“. TikTok добави по-строг родителски контрол към семейното сдвояване през ноември 2020 г. и промени настройката по подразбиране за всички регистрирани потребители под 16-годишна възраст на „частни“ през януари 2021 г.

TikTok заяви в петък, че планира допълнително да актуализира своите материали за поверителност, за да направи разликите между публичните и частните акаунти по-ясни и че частен акаунт ще бъде предварително избран за нови 16-17-годишни потребители, когато се регистрират в приложението по-късно този месец. Регулаторът даде на TikTok срок от три месеца, за да приведе цялата си обработка в съответствие с правилата.

Тече и второ разследване за прехвърлянето на лични данни от TikTok към Китай. Проверява се и дали компанията спазва законодателството на ЕС за прехвърлянето лични данни към страни извън блока. През март базираният в Ирландия орган заяви, че подготвя предварителен проект на решение за това разследване.

Съгласно Общия регламент за защита на данните на ЕС (GDPR), въведен през 2018 г., водещият регулатор за дадена компания може да наложи глоби до 4% от глобалните приходи на компанията. Европа вече наложи големи глоби на други технологични гиганти, сред които и санкции за общо 2,5 милиарда евро на Meta – компанията, притежаваща Facebook и Instagram.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *