Заплахи, обиди и скандали: Какво се случи на срещата между Денков и протестиращите? (ВИДЕО)

Заплахи, обиди и скандали: Какво се случи на срещата между Денков и протестиращите? (ВИДЕО)

Заплахи и остри реплики си размениха властта и протестиращите енергитици по време на срещата в Народното събрание. Това става ясно от изтекло тайно видео излъчване на живо в една от групите на енергетиците от „Мини Марица Изток“.

Припомняме, че по-рано днес в Народното събрание се състоя среща на представители на протестиращите миньори с премиера акад. Николай Денков, министри и зам.-министри, както и с лидерите на парламентарно представените партии. До решението за среща се стигна след като протестиращите не потвърдиха присъствието си на разговорите в Раднево, на които министър-председателят ги покани вчера и пожелаха да представят исканията си във връзка с териториалните планове в парламента.

Междувременно стана ясно, че срещата се провежда при закрити врата в зала 134 на Народното събрание, т.е. без медии. На видеото се вижда как премиерът Денков открива срещата с думите, че протестиращите „не са единни“ в своите искания, което той определи като разнобой. Тази констатация от страна на министър-председателят бе посрещната от глас в залата с думите: „след малко ще видиш дали имаме разнобой“, пише Actualno.com.

„Ние бяхме длъжни да изпратим териториалните планове. Нека да започнем да говорим по същество и да постигнем някакво съгласие“, призова министър-председателят. Популизъм Веднага след това се стигна и до скандал между лидерите на парламентарните партии. На записът се чуват гласове, наподобяващи тези на съпредседателят на ПП Кирил Петков и на депутатът от ДПС Делян Пеевски. На техният призив да прекратят видео излъчвания на срещата и аудио записи, лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов изпадна в популизъм и реши да отвърне на призива със свое искане – да не се политизирал разговора. „Вас ви слушаме всеки ден, сега искаме да чуем хората“, каза Петков по адрес на Костадинов, който му отговори: „Не се обаждайте“.

След представено изложение от страна на председателят на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов, премиерът Николай Денков подчерта, че до този момент са се чули множество лъжи в публичното пространство. „Готов съм още утре да продължим да разговаряме по текста на споразумението, но вие се отдръпнахте. По отношение на репликата, че не можем да загубим нещо, което нямаме, трябва ясно да кажа, че тези пари са заделени за България. Ако не си свършим работата, тези български пари ще бъдат преразпределени на други държави. Ако не искаме да ги загубим, трябва да си ги вземем по правилата“, обърна се към протестиращите и синдикатите Денков.

По думите му в публичното пространство „някои хора целенасочено искат хаос, включително и хора, които са на тази маса“. „Престанете да говорите само за пари!“ „Вашето правителство говори само за пари. Вие не мислите за съдбата на хората, а за средствата, които трябва да влязат в държавата. Престанете да говорите само за пари – това ни обижда. Тук говорим за енергийната сигурност на страната – поканете експерти да говорим сериозно, а тук сте се събрали само политици“, казва представител на протестиращите, чийто глас се чува във видеото.

„Тезата, че ще изработите загубени от Брюксел пари, е най-меко казано спорна“, отговори Денков на въпрос дали съдбата на хората или парите от Европа са по-важни за властта. „Тези средства трябват именно за хората от барикадата“, уточни премиерът.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *