Замесена ли е България в аферата с взривените пейджъри на "Хизбула"?

Замесена ли е България в аферата с взривените пейджъри на "Хизбула"?

Унгарско издание намеси страната ни в случая със смъртоносните експлозии на пейджъри в Ливан. Според медията Telex фирма, регистрирана у нас, собственост на норвежец, е снабдила групировката „Хизбула“ с устройствата.

Две фирми са посочени във връзка с производството или доставката на пейджъри за групировката „Хизбула“. Едното дружество е унгарско, а другото българско. Според унгарските власти фирмата, регистрирана в Будапеща, е дружество-посредник. Според разследване на „Ню Йорк Таймс“ цялата акция е организирана от израелските тайни служби чрез система от кухи фирми в Европа, предава bTV.

Откъде тръгва българската следа?

Журналистически материал в унгарския сайт Telex твърди, че терористичната организация „Хизбула“ се е снабдила с пейджърите с помощта на компания, регистрирана в България. Конкретика липсва. Журналистът се позовава на източници на медията. „Компания, базирана в София, България, е закупила пейджърите, които в крайна сметка са били продадени на „Хизбула“ от Тайван, а унгарската компания, замесена в случая, всъщност не е направила нищо и устройствата никога не са били в Унгария“, пише изданието.

Унгарската компания BAC Consulting била дружество посредник и няма производствена дейност, заявява държавният секретар по международни комуникации Золтан Ковач. „Властите потвърдиха, че въпросното дружество е търговски посредник, който няма производствен или оперативен обект в Унгария. Посочените устройства никога не са били в Унгария“, допълва Ковач.

Позовавайки се на свои източници унгарската медия пише още: „Според нашата информация именно българското дружество, а не BAC Consulting, е внесло пейджърите от Тайван, а българското дружество е било и това, което е организирало доставката на оборудването и го е продало на „Хизбула“.

Българската фирма „Норта Глобъл“, посочена в статията, е регистрирана през 2022 г., собственост на норвежеца Ринсън Хосе, показва справка в търговския регистър. На един адрес са регистрирани 196 фирми, включително и „Норта Глобъл“. Предметът на дейност на фирмата е „Технологично управление на проекти“. На адреса не отваря никой. Съседи от блока разбират от bTV за фирмата.

По данни от публичния регистър на Норвегия, собственикът е предприемач със солиден опит в технологичния бизнес. Член е и на борда на директорите в най-големия държавен уиверситетски колеж в Норвегия.

Защо точно България?

Арабистът професор Владимир Чуков припомня, че България е сред държавите, които възприемат само военното крило на „Хизбула“ за терористична организация. „Прави ми впечатление, че двете фирми – унгарската и българската са регистрирани на една и съща дата – април 2022 г. Съвпадение ли е, има ли някаква зависимост, можем само да гадаем. Трябва много сериозна работа на службите и влизане в пълна координация с унгарците, да се види кое, как, защо“, посочва проф. Чуков.

Последва реакция от българското контраразузнаване: „ДАНС съобщава, че през територията на България не са реализирани митнически операции с визираните стоки. Не са извършвани и митнически операции към посочените в медии чуждестранни дружества. ДАНС извършва съвмести проверки с Националната агенция по приходите и Министерството на вътрешните работи по отношение на съпричастност на регистрираното в България дружество към доставка на комуникационно оборудване за ливанската организация „Хизбула“.

По информация на bTV през страната са минали единствено парични потоци – около 1,6 милиона евро. От телевизията са отправили въпроси към ДАНС – фирмата била ли е под радара на агенцията и могат ли да потвърдят минаването на паричните потоци. От контраразузнаването ни обаче за момента се въздържат от повече детайли.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *