Задържаният за клането в Германия сириец трябвало да бъде депортиран у нас

Задържаният за клането в Германия сириец трябвало да бъде депортиран у нас

Заподозреният сириец, който днес се призна за виновен за нападението с нож в петък вечерта в Солинген, при което загинаха трима и бяха ранени осем души, трябвало да бъде депортиран у нас през 2023 година. Това съобщи вестник „Шпигел”, според чиято информация България е била отговорна за процедурата по предоставяне на убежище за 26-годишния Исаа Ал Х.

Той пристигнал в Германия през 2022 г. и подал молба за убежище. Още тогава немските служби подали сигнал за прехвърлянето му към българските си колеги, а той бил приет. Опитът за депортирането му обаче се проваля през юни миналата година, когато Исаа Ал Х. изчезва от предоставеното му жилище и се укрива. През август 2023 година срокът за предаване на сириеца в България изтекъл, затова отговорността останала в ръцете на германската държава.

Малко по-рано днес екстремистката групировка „Ислямска държава“ пое отговорност за нападението с нож в западния германски град. В изявление в акаунта си в мрежата „Телеграм“ групировката съобщи, че нападението е извършено от неин член „като отмъщение за мюсюлманите в Палестина и навсякъде“, предаде bTV.

Нападението, при което мъж уби трима души и рани осем, беше извършено на централни площад „Фронхоф“ в Солинген, по време на фестивал за отбелязване на 650-ата годишнина на града. Федералната прокуратура пое случая и разследва заподозрения за убийство и предполагаемо членство в терористичната групировка „Ислямска държава“.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *