За пореден път: Eжемесечен шахфестивал „Първи уикенд” в Пловдив

За пореден път: Eжемесечен шахфестивал „Първи уикенд” в Пловдив

Eжемесечният международен шах фестивал „Първи уикенд” стартира тази събота от 9:30 часа в Централния клуб на пенсионера на бул. „Васил Априлов” № 100. Той се организира от шахклуб „Спартак”.за 21-и пореден месец в Пловдив и за 43-и път в България, като е открит за всички желаещи, независимо от пол, възраст, сила или клубна принадлежност. До момента в него са участвали рекордните 583 играчи от 9 държави, което го прави най-масовото състезание измежду всички спортове, провеждано някога в Пловдив. Освен медали и предметни награди, победителят при децата под 12 години ще получи 200 лева, при жените – също 100 лева, а шампионът в общото класиране – 300 лева при общ награден фонд от 1200 лева. На всички деца под 8 години се предлага безплатна професионална подготовка от лицензирани треньори.

Фестивалът е утвърден от световната федерация FIDE като единствения, валиден за стандартен международен рейтинг и за национални български рейтинг и разряди. Той е етап № 6 от Държавните индивидуални първенства за аматьори (мъже и жени) и от Училищната национална индивидуална купа „Спартак” в 7 категории – за момчета и момичета на 11 или 10 години, на 9 или 8 години, на 7 или по-малко години, както и общо класиране за деца под 12 години. Финалният етап № 9 е на осми декември, когато е и награждаването в генералната надпревара.

ИК „Жанет 45” дари художествена литература за всички малки деца, всеки участник ще получи безплатно по пет шахкниги, а в събота от 19 часа ШК „Спартак” ще даде безплатен банкет за всички играчи и за родителите им, на който президентът на Българската федерация по шах Атанас Куртенков ще отговори на всеки зададен му въпрос относно шаха.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *