Ягоди, плодови сокове, шафран и вино представиха пловдивски производители на първия национален Био Фест

Ягоди, плодови сокове, шафран и вино представиха пловдивски производители на първия национален Био Фест

Повече от 70 български биопроизводители участваха в първото издание на Националния Био Фест. Сред участниците бяха и земеделски стопани от Пловдивски регион.

Един от тях е Христо Ушев и семейството му, които отглеждат ягоди, малини и шафран. Те имат 15 дка наследствена земя, която е биосертифицирана. На площ от 5 дка са засадили  различни сортове ягоди. „Сортовете, които сме избрали са внесени от лицензирани фирми от Италия и са разпределени така, че кампанията ни да е през цялата година. Отглеждаме ги на открито и нямаме оранжерии“, споделя Христо Ушев. Той уточни, реализират продукцията в местни български вериги и планират да разширят площите с ягоди. „Напояването ни е сериозен проблем. Имаме солари, чиято батерия на 20-тия ден след монтажа отказа да работи, в най-голямата суша. От компанията ми казаха, че до седмица ще я върнат, но не ми дадоха и оборотна батерия“, коментира Ушев. Той допълни, че не ползват външна работна ръка, а потенциала на цялото семейство.

Ягоди, плодови сокове, шафран и вино представиха пловдивски производители на първия национален Био Фест

Био сокове от студено пресовани сокове от череша, вишна, арония, грозде и круша представи стопанство от Песнопой. На щанда на семейство Трифонови малки и големи дегустираха различнии видове плодови напитки. „Черешата е продукт, който съдържа ензими и се препоръчва на хора с проблеми с бъбреците. Тя съдържа желязо и мелатонин и помага за подобряване на съня, за релаксация след спортни занимания, повишава имунитета. Вишната е богата на витамин С, гроздето има подмладяващ ефект, крушата подобрява храносмилането, а аронията е най-мощният антиоксидант“, съветва Мариана Трифонова. Тя уточни, че соковете са без добавки на захар и подсладители и сподели, че имат клиенти от чужбина, които поръчват за майките си от техните сокове, защото преценят качеството на продуктите им. В съседство Слави предлага на посетителите на феста вина от собствени лозя от сортовете Каберне совиньон, Мерло и Рубин. „Виното трябва да се презентира. Това е най-добрата напитка, която човечеството е измисляло. То съдържа 1000 микроелемента и съединения. Преди 4 хиляди години по нашите земи са произвеждали вино и държавата трябва да подкрепя бранша“, убеден е Слави. Той отглежда своите лозя в Средна гора, където тероарът е изключително подходящ за неплътни сортове. През последните години създава вино и от арония, което бе сред най-търсените напитки от посетителите на Био Фест 2025 във Велико Търново.  „Изключително силна е конкуренцията на пазара за вината, както в страната, така и в чужбина. Има внос от цял свят – Аржентина, Чили, Нова Зеландия и държавата трябва да ни подкрепи, а и да засили имиджовата реклама в чужбина за българско вино“, каза Слави Трифонов.

Ягоди, плодови сокове, шафран и вино представиха пловдивски производители на първия национален Био Фест

„Имаме градини за череши и вишни, както и лозови насаждения в района на Песнопой, но липсата на работна ръка и сушата много ни попречиха тази година за по-добри добиви. В началото на ппролетта пострадаха от измръзване костилковите и имаме минимални количества плодове. Мощностите ни са големи, но ни е трудно. Песнопой е селски район и не е лесно да намираме работна ръка. Поради тази причина намаляваме и капацитета на производство“, споделят биопроизводителите. Те отправиха молба към Министреството на земеделието и храните да ги подкрепи финансово по време на най-мащабните агроизложения на Балканите – „Агра“ и „Винария“ и да осигури за сектора палата, в която да изложат продукцията си и да намерят клиенти за реализацията й.

Сред най-посещаваните щандове на Био Фест бе и този на Пенка и Рашко Деневи от Главиница, Силистренско, които отглеждат 60 дка собствени насаждения орехи и стопанисват още 90 дка. Те произвеждат масло, тахан, брашно и оцет от орехи. „Бях машиностроител и си мислех, че ще си помагам на пенсията. Свикнал съм да нося отговорност и реших, че трябва да стигна до крайния продукт, а не да произвеждам само суровина. Затова един от продуктите ни е орехово масло, което укрепва организма, прочиства чревния тракт и помага на мозъчната дейност. Препоръчва се по една лъжица на гладно, а вечер може да се жабури, за да се предпазва от микроби устната кухина“, поясни Рашко. Той уточни, че всичко, което произвеждат е дело на труда със съпругата му и помощта на сина им. „Имахме предложение да увеличим продукцията си, но не приех, защото трудно се контролира такова производство. Предпочитаме да е бутиково, но да е с гарантирано качество“, каза Рашко и благодари за възможността да участва във фестивал на биопроизводители, изцяло финансиран от Министерството на земеделието и храните.  „Повече от доволни сме от Био Феста във Велико Търново. На 70 години съм и за първи път ми се случва да участвам на форум с подкрепа на Министерството, което покрива всичките ни разходи, включително и за хотел. Не съм вярвал, че ще доживея такъв момент“, коментира Рашко Денев. Той допълни, че ще е изключително полезно за дребните стопани инициативата да продължи с подкрепа на сектора по време на изложенията в Пловдивския панаир. „Според мен тази инициатива от Био Феста е добре да продължи. Когато Министерството наеме палата на Пловдивския панаир и покани дребни производители и покрият разходите по изложителите, секторът ще се развие и ще намери партньори. Иначе младите фермери трудно могат да си позволят подобни участия. А и хората – нашите клиенти ще са доволни да се срещнат с производителите на био продукти, да си купят качествена българска храна“, убеден е Слави.

Ягоди, плодови сокове, шафран и вино представиха пловдивски производители на първия национален Био Фест

По време на фестивала бяха връчени първите Годишни награди за биопроизводители на България в различни категории, както и отличия за общините с най-значим принос в развитието на биопроизводството и храненето с био продукти у нас. За „Биопроизводител на годината“ бе обявен  Владимир Кънев, който отглежда 250 кошера в района на Павликени. Община Троян получи приз за иновативен подход в детското хранене чрез въвеждане на натурални биопродукти. Всички детски заведения в общината са захранват с продукти на биопроизводители и малчуганите в тях се хранят здравословно.

„Министерството на земеделието и храните ще продължи активно да подкрепя развитието на биологичното земеделие в България чрез конкретни инвестиционни инструменти и приоритетни политики, насочени към устойчивото използване на природните ресурси и развитието на селските райони“, подчерта при откриването министър Георги Тахов. Той допълни, че в страната има над 5600 сертифицирани биопроизводители, а контролираните площи достигат близо 200 хиляди хектара.

В рамките на три дни повече от 70 изложители на качествена, натурална, чиста, здравословна и изключително разнообразна българска продукция участваха в Био Фест 2025, организиран и финансиран от Министерството на земеделието и храните. По време на форума се проведоха безплатни дегустации, демонстрации на живо, концерти и забавления за малки и големи. Кулинарните шоу програми стартираха с Ути Бъчваров, който приготви на живо огромна традиционна българска баница, изцяло с био продукти, както и с шеф Ивайло Иванов, който направи огромен био качамак. Здравословни съвети даваха д-р Енджи Касабие и Биляна Йотовска. А вечерите под открито небе зарадваха меломаните с концерти на невероятния Васил Найденов и неповторимия Графа, които подариха на публиката незабравими мигове със златните си хитове и енергията на българската поп музика.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *