Възможен ли е редовен кабинет с втория мандат?

Възможен ли е редовен кабинет с втория мандат?

Очаква се следващата седмица президентът Румен Радев да връчи втория мандат на парламентарната група, която се превърна във втора по големина в Народното събрание – ПП-ДБ. Държавният глава призова коалицията да вземе решение дали остава в опозиция, както обяви след изборите, или ще опита да сформира редовно правителство в рамките на 50-ото НС.

„Продължаваме промяната“ се събраха на национално съвещание, без другия партньор в коалицията – „Демократична България“. Но обявиха, че решението ще вземат заедно. От ПП са скептично настроени към шансовете за власт с втория мандат. Преобладаващото мнение е, че в тази ситуация стабилно управление е невъзможно, а вариант за антикорупционно мнозинство няма, предава bTV.

Въпреки това, от партията и днес повториха, че заедно с ДБ имат план – решението ще взето заедно и то ще го обявят заедно. „Мандатът е тежка отговорност, аз съм взимал мандат като номинация за премиер през 2022 г. Не може с лека ръка тази отговорност да се отхвърли, трябва да бъде обсъдена“, коментира Николай Денков.

По думите му 50-ия парламент е като „плаващи пясъци“. „Проблеми в БСП, разпаднало се „Величие“, процесите в ДПС ще се отразят и върху ГЕРБ. Какъв ще е изхода от войната Пеевски – Доган ще се отрази – това прави нестабилна ситуацията и би било илюзия някой да прави стабилно правителство“, каза още Денков. От „Демократична България“ днес обявиха, че засега се въздържат от коментар.

Още: Денков: Изходът от войната между Пеевски и Доган ще има отражение и в ГЕРБ

ПП-ДБ стана втора по численост парламентарна група, след като от ДПС бяха изключени няколко души, а други пожелаха сами да напуснат. В парламентарната група на ДПС останаха 23 от 47 депутати, а това ги изтласка до четвъртото място в Народното събрание.

Сега ПП-ДБ със своите 39 народни представители трябва да получи папката с втория мандат от президента Румен Радев. Президентът обяви, че ще я даде следващата седмица, но не е ясно на коя дата точно.

Трета политическа сила е „Възраждане“ с 38 депутати. ГЕРБ-СДС вече получи първия мандат, предложи проектокабинет с премиер Росен Желязков, но не събра необходимата подкрепа.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *