Много пловдивчани избират почивните дни, за да пазаруват за Великден. Търговците отчитат най-големите продажби в последния момент. Традиционно се купуват агнешко, яйца, козунаци и салати.
„Прави ни впечатление, че хората вече не се презапасяват. Използват наистина последния момент в почивните дни, защото имат време да обикалят по магазини, да сравняват цени и качество и да избират без да бързат“, коментира пред БНТ Латинка Петрова, която е управител на голям супермаркет в Пловдив.
Наблюденията на търговците показват още, че клиентите масово държат на българско агнешко месо и яйца от родни производители за празничната трапеза.
Средната цена на килограм прясно агнешко в Пловдив е 27 лева за килограм. Проверка на наш екип по магазините обаче установи, че не малко хора, предимно пенсионери, ще заменят агнешкото с доста по-евтиното пилешко месо.
Според потребители пазаруването в последния момент не е рисково, защото винаги има какво да се добавя към покупките, а и големите вериги преливат от стока.