Уникален случай: Медици в САЩ спасиха четиризнаци, заченати по естествен път

Уникален случай: Медици в САЩ спасиха четиризнаци, заченати по естествен път

Семейство от Тексас посрещна у дома еднояйчни четиризнаци, след като бебетата прекараха повече от три месеца в интензивното отделение за новородени в САЩ. Сестрите – наречени Хана Грейс, Луси Мари, Ребека Клер и Петра Ан – се появиха на бял свят на 1 май, след като майка им Мерседес Сандху ги роди в 29-ата седмица и три дни, предава bTV.

Според Тексаската детска болница, където Сандху е родила, Сандху е носила т.нар. монохорионна бременност, което означава, че и четирите бебета са имали една и съща плацента.

Бебетата са родени точно преди Деня на майката, но Сандху е прибрала и четирите си дъщери у дома едва в четвъртък, когато Ребека е изписана от интензивното отделение. Хана и Петра бяха изписани на 12 юли, а Люси – почти седмица по-късно „Толкова сме щастливи, че и те могат да бъдат заедно. Последните няколко седмици са единствените моменти, в които те някога са били разделени. Дори в реанимацията те винаги бяха на няколко метра един от друг“, казва бащата на бебетата Джонатан Сандху пред „Добро утро, Америка“.

Според Джонатан събирането на четиризнаците у дома е и първият път, когато четирите сестри се срещнаха с по-големите си братя – Люк, на 4 години, и Арон, на почти 2. Децата не бяха допуснати в реанимацията заради възрастта си. „Най-хубавото е да гледаме как момчетата ни посрещат сестричките си. Да видим как нашето малко семейство се събира заедно е най-трогателният момент в живота ни“, споделя бащата.

Четиризнаците са заченати по естествен път, без помощта на процедури за лечение на безплодието. Двойката държи бебетата в етикетирани кошари и ги подрежда по реда на раждане – Хана, Луси, Ребека, Петра – за хранене. „Тъй като са идентични, те буквално имат една и съща ДНК, така че правилното им идентифициране е доста важно“, казва Джонатан Сандху.

Бебетата са здрави и щастливи у дома, без да имат постоянни медицински нужди след престоя си в интензивното отделение. Новородените са тежали около 2 килограма всяко, сега вече са между 6 и 7 килограма.

„При многодетните бебета, които споделят една плацента, рискът от почти всички лоши неща, които могат да съпътстват недоносените, беше повишен. Имахме няколко малки инцидента, но нищо, което да стане животозастрашаващо или доживотни грижи“, казва Джонатан Сандху.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Jonathan Sandhu (@thesandhucrew)

В родилната зала е имало екип от над 20 души специализиран медицински персонал в допълнение към обичайните медицински сестри, акушери и други. „Събрахме пълен екип за реанимация на новородени, който включва между четирима и петима членове на екипа, за всяко бебе. Така че имахме около 18 души в двете стаи, които използвахме за стабилизиране на бебетата. Това не включва екипа от акушери, анестезиолози и медицински сестри, които се грижат за майката. Изглежда претъпкано, но в Тексаската детска болница разполагаме със съоръженията и пространството, за да се справим“, казва неонатолог, участвал при уникалното раждане.

Сега у дома Джонатан Сандху казва, че двамата със съпругата му се справят с нормалните предизвикателства, съпътстващи новородените – като недоспиването – но умножени по четири.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *