Умни пръстени изместват смарт часовниците? (ВИДЕО)

Умни пръстени изместват смарт часовниците? (ВИДЕО)

В последните години смарт технологиите набират популярност не само като средство за информираност, но и като бижута и аксесоари. Часовниците може да ги видите на ръцете на всеки – от хората в градския транспорт до китките на министри, политици и телевизионни звезди. В последно време обаче на терена на технологиите за носене навлезе нов играч – умният пръстен.

И смарт пръстените като по-големия си събрат са създадени да подобрят всекидневието ни, като смесят технологията и модата. Предлагат се в различни дизайни – от елегантни и минималистични до по-сложни и богато украсени стилове, отговарящи на различни вкусове и предпочитания. Въпреки че по обясними причини не предлагат същия голям дисплей като смарт часовниците, малкият им размер позволява дискретно и удобно носене.

Всъщност те дори имат някои предимства. Едно от тях е способността им да проследяват различни показатели за здраве. Оборудвани със сензори и усъвършенствана технология, смарт пръстените могат да следят сърдечната честота, моделите на сън и нивата на активност. Те предоставят ценна информация за цялостната ни физическа форма и могат да ни помогнат да вземем информирани решения относно начина си на живот. Някои интелигентни пръстени дори предлагат функции като наблюдение на стреса и насоки за медитация, като помагат на потребителите да постигнат психическо благополучие.

Една от основните им функции е да служат като дигитален портфейл. С помощта на технологията за близка комуникация (NFC) човек може да ги ползва за безконтактни плащания. Така се елиминира нуждата от носене на обемни портфейли и ровенето из чантата за откриването на смартфона. Вместо това човек просто махва с пръста си и плащането е готово.

Нещо повече, те могат да бъдат личният ви асистент. Просто свържете смарт пръстена си с телефона чрез блутут и ще виждате известия за позвънявания, есемеси, както и от различните социални мрежи. Така може просто да погледнете пръста си, вместо да се бъркате и да вадите телефона си. А някои от смарт пръстените дори ви позволяват да контролирате определени функции с прости движения на ръката, без дори да се налага да докосвате дисплея. Разбира се, помислено е да не се окаже така, че докато пишете на компютъра неволно да наберете някого. Някои са вградени с микрофони и слушалки и дори може да разговаряте от тях.

Когато сравняваме смарт пръстените със смарт часовниците, все пак няма как да не се споменат някои техни недостатъци. Такъв безспорно е дисплеят, който обикновено е дълъг и тесен. На него не могат да се виждат цели мейли, нито съдържанието на съобщенията, получени в социалните мрежи и различните приложения, да не говорим за джипиес. От друга страна, интелигентните пръстени извеждат на преден план удобството и тънкостта, като се фокусират върху основните функции, вместо да затрупват потребителите с порой от информация. Те се отличават със способността си да се интегрират безпроблемно в ежедневието, без да прекъсват заниманията.

А големината на дисплея на смарт часовника е нещо, което колкото привлича, толкова и отблъсква. Някои смятат, че е твърде обемен, оприличават го на водомер и го смятат за грозен. Тежи на ръката, пречи на ежедневни занимания като писане на компютър например. Други са против това, че се показва кой точно ви пише. Така хората остават без дискретността на комуникацията. И двата проблема отсъстват при смарт пръстена, който безспорно е по-елегантен. Разбира се, има и модели, които се предлагат с голям сферичен или широк, правоъгълен дисплей, но те са по-скоро изключение.

Дизайнът им обикновено е изчистен. Има и такива, които по нищо не се различават от бижутата. Те дори имат камък. Вместо дисплей, се появява дискретна светлина и се усеща вибрация. Самият цвят на лъча може да се настрои така, че да се различава кой е за позвъняване, кой за нов мейл и други. Почти няма смарт пръстени от благородни метали, тъй като това би попречило на технологията. Обикновено са от керамика, волфрам, алуминиева сплав или титан. Има и изобилие от цветове. Предлагат се както в цели, така и в размери половинка. Цената много зависи както от функциите, така и от материала, от който са изработени.

Голямо предимство на смартпръстените пред часовниците е батерията. Заради малкия си размер и по-малката консумация на ток те изкарват дни, дори седмица с едно зареждане. Така спокойно може да се отиде на почивка или в командировка, без да се налага да се носи още едно зарядно, пише 24 часа.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *