Украйна превзе важно село, нареди евакуация в Херсонска област (ВИДЕО)

Украйна превзе важно село, нареди евакуация в Херсонска област (ВИДЕО)

Украинските въоръжени сили потвърдиха, че са превзели село Андреевка, намиращо се близо до град Бахмут, предаде Ройтерс. „В рамките на настъпателна операция бе превзето село Андреевка в Донецка област“, се казва в сутрешно изявление на генералния щаб на въоръжените сили на Украйна. Силите на Киев нанасят значителни поражения на противника откъм жива сила и въоръжение, като в същото време укрепват позициите си в някои райони, се казва още в изявлението.

В социалните мрежи вече се появиха кадри от Андреевка след отвоюването й. От тях става ясно, че на практика от селото не е останало нищо, освен изгорена земя.

Андреевка се намира на юг от Бахмут, за който бяха водени едни от най-кървавите сражения, откакто руските сили нахлуха в Украйна през февруари миналата година.  Украинският генерален щаб съобщи също за „частичен успех“ край друго село на юг от Бахмут – Клещеевка. Там те контролират центъра на населеното място, но все още има руски части в северозападната му част.

Същевременно Киев нареди задължителна евакуация на жители от Херсонска област. „Съветът за отбрана в Херсонска област взе решение за задължителна евакуация на семейства с деца от населени места, подложени на постоянен вражески обстрел“, съобщи в „Телеграм“ ръководителят на областната военна администрация Олександър Прокудин, цитиран от БТА.

В Херсонска област руските войски контролират районите южно от река Днепър, след като миналата година се изтеглиха от областната столица – град Херсон, който редовно е обстрелван.

През август украинските власти вече препоръчаха евакуирането на мирни граждани от около десет града в Харковска област в Североизточна Украйна заради офанзива на руските сили в района. Тогава обаче евакуацията не беше задължителна.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *