Учени: Не се чувствайте виновни, ако мързелувате, и в това има ползи

Учени: Не се чувствайте виновни, ако мързелувате, и в това има ползи

Има удоволствие в това да мързелуваш. А според някои учени и някои ползи за здравето. Независимо дали зяпате епизоди от любимия си сериал или гледате за пореден път любимото си шоу, давате приоритет на почивката на дивана пред задачите, които ви очакват. И това го правят милиони по света – за справка, прогнозите показват, че през 2023 г. мнозинството от американците ще прекарат средно по два часа и 33 минути на ден в гледане на телевизия, пише Yahoo Life.

„Да си вземете почивка, за да направите нещо, което намирате за приятно, е свързано с освобождаването на невротрансмитери като допамин, които от своя страна носят чувство на удоволствие и щастие“, казва Санам Хафиз, лицензиран психолог и директор на Comprehend the Mind в Ню Йорк, пред Yahoo Life. Няма нищо лошо в определени случаи да се отдадете на безделието, независимо дали гледате телевизия, изгубвате се в книга, която не можете да оставите, или просто превъртате котешки мемета в Instagram – това води до презареждане и намаляване на прегарянето. Но, както при всяко нещо, умереността е ключова.

Ето какво съветва Санам Хафиз за психологическите ползи от бездействието.

№ 1: Не се чувствайте виновни за безделието

Центровете за контрол и превенция на заболяванията предупреждават, че по-голямата част от американците водят твърде заседнал начин на живот. В същото време начинът на живот, който се съсредоточава изцяло върху работата преди всичко, не може да не повлияе на това как се чувстваме, когато намираме време за почивка. Забавянето и прекарването на време в безделие може да накара хората да се почувстват виновни. „Ние сме индоктринирани от ранна възраст, че постиженията трябва да бъдат най-висока ценност“, казва Лорън Кук, психолог от Пасадена, пред Yahoo Life. „Ние приравняваме производителността към стойността и смятаме, че ако не произвеждаме, значи сме провал. Това е системен проблем, с който толкова много хора се борят”, добавя той.

Колийн Маршал, лицензиран брачен и семеен терапевт и вицепрезидент по клинични грижи в Two Chairs, се съгласява, казвайки пред Yahoo Life, че ако не отделяте време за дейност, която е свързана с постигане на напредък по целите ви, вие изпитвате разочарование. „Проблемът с това обаче е, че всички ние трябва да имаме някакъв начин да се освободим от стреса и да си вземем почивка от този постоянен поток“, обяснява тя, приравнявайки времето за почивка за повечето хора с дните за почивка за спортистите. „Те имат ден за крака и след това известно време не работят върху крака. Ето как всъщност изграждате мускули – да работите и след това да си починете“, добавя специалстът.

Маршал признава, че разтоварващите дейности, като гледане на телевизия или четене на книга, може да изглеждат „непродуктивни“ или сякаш губите време, но те всъщност ви помагат да си починете и да презаредите.

С други думи, както отбелязва Кук, „почивката е продуктивна“. „Трябва да бъдем ограничени с времето си за почивка и да си кажем: „Ще отделя това време и не е нужно да чувствам вина от това“, казва тя.

№ 2: Има много ползи от разпускането

Безделието не е само начин да се отдръпнете от работа, за да си починете и да презаредите. В умерени количества това също е възможност да се насладите на различни психологически ползи, посочва Хафиз.

Няколко предимства да отделите време да се гушкате или да наваксате с любимото си шоу:

  • Подобрена креативност

„Почивката и релаксацията позволяват на мозъка ви да блуждае и да създава нови връзки“, обяснява Хафиз. „Това може да насърчи креативността и иновативното мислене“, допълва той. Например, проучване от 2022 г. показва, че гледането на видеоклипове за природата е свързано с насърчаването на алфа мозъчните вълни, които пък са свързани с релаксация, въображение и творчество .

  • Повишена мозъчна сила

Проучване от 2020 г., публикувано в списание Psychology and Aging,  установи, че по-възрастните хора, които прекарват повече време седнали, се отличават с дейности, базирани на знания, като лексика, задачи за четене с разбиране и разсъждение. Изследователите заключават, че това може да се дължи на факта, че времето седнали често е прекарано в дейности, стимулиращи мозъка, независимо дали това е четене на нехудожествена книга или решаване на кръстословица.

  • Укрепени връзки

Независимо дали отделяте време, за да се захванете с нов сериал или с нашумяла автобиография на знаменитост, то ще ви бъде от полза да се отпуснете по начин, който в крайна сметка подхранва връзката с другите.

Гледането на сериали, например,  може да бъде тема за разговор, казва Джейми Шенк ДеУит , лицензиран брачен и семеен терапевт в частна практика в Лос Анджелис, пред Yahoo Life. „Може да видите някого на следващия ден и да кажете: „Гледахте ли скорошния епизод на Succession ? Беше толкова хубаво“, отбелязва тя. „И започвате да говорите и двамата наистина се вълнувате и имате тема за разговор“, допълва ДеУит.

На свой ред споделянето на мнения може да доведе до прилив на окситоцин –невротрансмитер, отговарящ за привързването между хората, който има антистресови ефекти като намаляване на кръвното налягане и нивата на кортизол. „По този начин това може да бъде положително преживяване за цялото ви тяло“, казва ДеУит.

  • Намален риск от прегаряне или т.нар. бърнаут

„Постоянната работа без почивки може да доведе до прегаряне или бърнаут“, посочва Хафиз. От друга страна, намирането на време за прекъсване на връзката със стресовите фактори, свързани с работата, прави възможно презареждането на вашата умствена и емоционална енергия. По този начин, след като се върнете към традиционно „продуктивни“ задачи, можете да се справите с тях с нова сила.

№ 3: Има такова нещо като твърде много мързел

Точно както прекомерната работа оказва влияние върху цялостното ви благосъстояние, същото важи и за отделянето на твърде много време за мързел. Например, изследванията показват, че умерената или тежка депресия е свързана с повече гледане на телевизия и друго време пред екрана.

Прекалено заседналият начин на живот също така може да повиши рисковете за здравето. Например CDC посочва, че липсата на достатъчно физическа активност може да доведе до сърдечни заболявания, дори при хора, които нямат други рискови фактори, и може да увеличи шансовете за развитие на сърдечни заболявания, включително затлъстяване, високо кръвно налягане, висок холестерол в кръвта и диабет тип 2. CDC добавя, че препоръчителната физическа активност също може да намали риска от много видове рак, като рак на гърдата, дебелото черво и матката.

Накратко, задължително е да се запитате дали се отпускате до такава степен, че се отказвате от поведение, което е неразделна част от цялостното ви здраве и благополучие. ДеУит съветва да си зададете следните въпроси:

  • Гледате ли прекалено много телевизия в ущърб на физическата активност, общуването с приятели и достатъчното сън?
  • Възпрепятства ли мързелът ви ежедневното функциониране и способността ви да се развивате?
  • Използвате ли го като инструмент или механизъм за избягване на неща в живота си, с които не искате да се справяте?

Ако някой от отговорите е „да“, вероятно е препоръчително да намалите безделието. Когато става въпрос за идеалния период от време, който да прекарате в мързел, знайте, че той не е универсален за всички, обяснява Деуит. „Има разлика между някой, който има натоварена седмица и е толкова продуктивен, че може да си каже: „В неделя ще се отдам на гледане на любимия си сериал през почти целия ден“ спрямо някой друг, който наистина избягва предизвикателствата в живота и задачите пред него се трупат“, казва тя.

№ 4: Помислете за осъзнато мързелуване

Без значение в коя релаксираща дейност ще изберете да се потопите, ще бъде добре да го направите напълно, казва Маршал. „Ако смятам да гледам един час от „Момичетата Гилмор“, трябва да го направя изцяло“, препоръчва тя. „Трябва да присъствам напълно в момента, да се наслаждавам на шоуто, вместо да мисля за утрешната ми среща или за прането, което трябва да свърша“, уточнява експертът. Така ще практикувате осъзнатост, която може да подобри физическото здраве, да намали стреса и да донесе повече радост и щастие в живота ви, казва тя.

В крайна сметка, изборът да се ангажирате изцяло с това, което най-много ви харесва за облекчаване на стреса, може да ви накара да се почувствате пълноценни и по-добре, отколкото преди да сте гледали любимото си предаване или да прочетете текущата си любима книга, казва Маршал. „Когато се чувстваме по-добре, ние сме по-продуктивни и успешни“, категорична е тя.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *