Учени: Хората остаряват рязко на тези две възрасти

Учени: Хората остаряват рязко на тези две възрасти

Ако сте над 40 години и една сутрин ви се струва, че внезапно сте остарели бързо – може би не си въобразявате. Учените са открили, че хората остаряват най-много в два случая: първият е средно на 44 години, а вторият – на 60 години, предава Actualno.com.

Има периоди, когато настъпват драматични промени. Оказа се, че това се случва в средата на 40-те години, а след това и в началото на 60-те години – казва генетикът Майкъл Снайдер от Станфордския университет в САЩ, съобщава „Science Alert“.

Снайдер и колегите му изследват биологията на стареенето, за да разберат по-добре какви точно промени се случват и как. Те проследиха група от 108 възрастни, които даряваха биологични проби на всеки няколко месеца в продължение на няколко години. Всеки участник представи 47 проби за 626 дни.

Те забелязват, че при някои състояния, като болестта на Алцхаймер и сърдечно-съдови заболявания, рискът не се увеличава постепенно с течение на времето, а рязко ескалира след определена възраст. Затова те решават да проучат по-подробно биомаркерите на стареенето, за да видят дали могат да идентифицират свързаните процеси.

По този начин те анализирали различни видове молекули, включително РНК, протеини, липиди и таксони на микробиома на червата, кожата, носа и устната кухина. След анализа учените забелязват, че в човешкото тяло през два жизнени етапа има значителна промяна в количеството на различни видове молекули.

Приблизително 81 процента от изследваните молекули са се променили по време на една или и двете фази. Промените достигат своя връх в средата на 40-те и след това отново в началото на 60-те години.

По време на пика през 40-те години се наблюдават промени в молекулите, свързани с метаболизма на липидите, кофеина и алкохола, както и сърдечно-съдови заболявания и кожна и мускулна дисфункция. Пикът в началото на 60-те години е свързан с метаболизма на въглехидратите и кофеина, сърдечно-съдовите заболявания, кожата и мускулите, имунната регулация и бъбречната функция.

При жените първият пик в средата на 40-те обикновено настъпва, когато навлязат в менопауза или перименопауза, като учените смятат, че процесът на менопауза не е основният причинен фактор, като се има предвид, че мъжете също претърпяват значителни молекулярни промени през същия период.

Изследването, озаглавено „Нелинейна динамика на мултиомичните профили по време на стареенето на човека“ (Nonlinear dynamics of multi-omics profile during human ageing), е публикувано в списанието Nature Aging.

 

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *