"Този е Моят възлюбен Син": Преображение Господне е!

"Този е Моят възлюбен Син": Преображение Господне е!

На 6 август Българската православна църква отбелязва един от най-светлите си празници – Преображение Господне.

Денят отвежда към началото на християнството и явяването на Исус Христос пред трима от учениците му – Петър, Яков и Йоан.

Когато Исус тръгва сред хората със своите проповеди, мнозина не вярвали в божествената му същност. Хората не разбирали как страданието и смирението могат да ги извисят до Бог. Всъщност, и днес много хора не разбират тази част от християнската религия.

За да укрепи вярата на учениците си в своя божествен произход, Исус се изкачил заедно с Петър, Яков и Йоан на Таворската планина в Галилея, където след молитва се преобразил – засиял в ослепителна светлина, а от двете му страни се явили пророците Моисей и Илия.

„Около осем дена подир тия думи, като взе със Себе си Петра, Йоана и Иакова, възлезе на планината да се помоли. И когато се молеше, видът на лицето Му се измени, и дрехата Му стана бяла, бляскава. И ето, двама мъже приказваха с Него, а те бяха Моисей и Илия; като се явиха в слава, те говореха за смъртта Му, с която щеше да свърши в Йерусалим. А Петра и ония, които бяха с Него, бе налегнал сън; но, като се събудиха, видяха славата Му и двамата мъже, които стояха до Него.“

Мощно прогърмял от небесата гласът на Бог: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение. Него слушайте.“

(Лука 9:28:36)

Това чудо имало за цел да укрепи вярата на апостолите и да ги предпази от униние. И днес празникът е символ на надеждата за промяна.

В народните вярвания на този ден природата се „обръща“ – дните видимо започват да намаляват и слънцето „обръща гръб“ на лятото.
Народът вярва, че днес Небето се отваря и чува молитвите и най-съкровените ни желания.

По традиция, първата икона, която изписва всеки зограф, е Преображение Господне. Счита се, че така Христос ще донесе в душата му светлината на славата Си, както е направил с апостолите.

На Преображение Господне се бере първото грозде и се раздава на близки и съседи, след като се прикади от свещеника в църквата. Днес се яде и риба.

Честит празник!

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *