Ще се възстанови ли Хизбула от съкрушителния удар на Израел?

Ще се възстанови ли Хизбула от съкрушителния удар на Израел?

Повече от три десетилетия той беше лицето и мозъкът на Хизбула. Хасан Насрала, когото Израел уби в петък при тежки въздушни удари срещу подземния щаб на неговата организация близо до Бейрут, заговорничеше, осъществяваше атаки и договаряше политически съюзи. Той служи като харизматична обединяваща фигура за членовете и последователите на групата, убеждавайки ги в чести речи в праведността на тяхната антиизраелска борба и ги уверяваше, че победата е на път. А сега вече го няма след толкова дълбок удар срещу организацията, че повдига решаващи въпроси за това как и дали останалите й сили могат да отвърнат на удара на Израел. Това пише в свой анализ The New York Times.

Израел отдавна смяташе Насрала не само за терорист, но и за хитрата фигура зад една от най-непосредствените заплахи за националната сигурност. Израелски официални лица описаха бързата си ескалация срещу групировката, която завърши с убийството на Насрала, като вид кампания на шок и ужас, целяща да навреди на Хизбула толкова бързо, че да не се налага Израел да изпраща сухопътни войски през северната си граница, за да постигне целите си.

След като Насрала си отиде, няма друг лидер на Хизбула, който да заеме неговото място, който да се доближава до него по отношение на авторитет и опит. Все пак служители и анализатори в Съединените щати, макар да признаваха, че смъртта му е нанесла щети на групировката, предупредиха, че твърде бързото отписване на Хизбула може да бъде грешка. Като премире те посочиха Газа, където Израел се бори в продължение на 11 месеца, за да разбие Хамас, по-малко усъвършенстван противник, без да постигне решителна победа и с изключително висока цена в човешки животи.

Обширната мрежа от тунели на Хамас тормози израелските сили, а Хизбула има свои собствени мрежи. Всъщност Хамас е научил това, което знае за тунелите от Хизбула, казват американски служители. Един служител на Хамас нарече Хизбула „голям брат“.

Израел е атакувал мрежата от тунели на Хизбула с артилерийски удари, но е нанесъл малко щети, твърдят американски служители. Всяка по-голяма цел ще изисква по-тежки и по-разрушителни бомби, вероятно последвано от наземна кампания за изчистване на местата за изстрелване на ракети, казва в интервю за The New York Times Дана Строул, бивш заместник-помощник-секретар на Пентагона за Близкия изток.

„Ливан е много различен терен“, казва г-жа Строул, сега директор на изследванията във Вашингтонския институт за близкоизточна политика. „Планински е, така че е по-лесно да се маскират нещата“, добавя тя.

Генерал-майор Яков Айиш, бивш командир на оперативната дирекция на израелската армия, каза, че Израел преди това е открил тунели близо до границата, които минават на над 60 метра под земята. Унищожаването на тунелите в Южен Ливан, каза той, е „сложен“ процес, който изисква големи експлозиви.

Преди войната в Газа да започне миналия октомври и подкрепяната от Иран Хизбула да започне да атакува Северен Израел в знак на солидарност със своя съюзник Хамас, Хизбула се смяташе за една от най-добре оборудваните недържавни военни сили в света. Групата имаше десетки хиляди бойци и арсенал от повече от 100 000 ракети, в допълнение към по-сложни въоръжения, включително дронове, прецизни управляеми ракети и противовъздушни оръжия.

Но отговорите на групата на атаките на Израел през последните две седмици далеч не отговарят както на страховете на Израел, така и на заплахите на Хизбула. Командосите на Хизбула не достигнаха до израелските общности и управляемите ракети не повредиха чувствителна инфраструктура. В допълнение към редовните ракетни обстрели, групата е изстреляла по-големи балистични ракети, които могат да достигнат дълбоко в Израел, но те причиниха малко щети, или защото отбраната на Израел ги свали, или защото паднаха в необитеаеми райони.

Това предполага, че ударите на Израел срещу групировката през последните 11 месеца – които станаха по-интензивни през изминалата седмица, убивайки повече от 700 души, според министерството на здравеопазването на Ливан – са намалили нейните способности чрез взривяване на запаси, убиване и раняване на бойци и нарушаване на комуникациите. Хизбула не разкрива военния си капацитет и не съобщава колко от нейните бойци са били убити през последните седмици. Здравното министерство на Ливан не прави разлика между бойци и цивилни.

Въпреки опитите на Хизбула, която управлява училища и болници и предоставя социални услуги на своите привърженици в Ливан, тя не е култивирала други лидери с ръста на Насрала. Той пое ръководството на групата, когато тя беше просто една партизанска сила, бореща се срещу израелската окупация на Южен Ливан, която приключи през 2000 г. Съединените щати я определиха като терористична организация през 1997 г.

Насрала ръководи организацията, когато тя официално навлезе в ливанската политика, като спечели места в парламента и се присъедини към управляващи коалиции; воюва с Израел до безизходица в изключително разрушителна война през 2006 г.; и се разшири в други страни, сражавайки се в сирийската гражданска война и обучавайки съюзнически милиции в Ирак и Йемен. Той имаше близки отношения с висши лидери на Хамас и други регионални милиции, както и с аятолах Али Хаменей, върховният лидер на Иран.

Мнозина в Ливан спекулират, че следващият лидер на Хизбула може да бъде Хашем Сафиедин, братовчед на Насрала, който изглежда е оцелял след скорошните целенасочени убийства на Израел. Заместникът на Насрала, шейх Наим Касим, също изглежда все още е жив. Въпреки това американски служители предупредиха, че Израел ще се бори да унищожи групировката при наземно нахлуване в родната територия на Хизбула в Южен Ливан.

И ако министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху реши да преследва стратегическия арсенал на Хизбула – неговите хранилища от балистични ракети, много от които се смята, че са заровени дълбоко в планините в Ливан, произтичащите от това щети за цивилни може далеч да надхвърлят опустошението в Газа, предупреждават наблюдатели.

Американски служители казват, че следващите ходове на Хизбула и Иран далеч не са сигурни. Но ударът срещу Насрала вероятно ще подтикне групата да предприеме по-агресивни действия от ограничените удари, които е провеждала досега. Хизбула се подготвя за следващата си голяма война с Израел, откакто последната приключи през 2006 г., и се смята, че може да изстреля стотици ракети едновременно по израелски градове като Тел Авив и Хайфа, поразявайки системите за противовъздушна отбрана на Израел, предупреждава високопоставен израелец служител по сигурността, който говори при условие за анонимност, за да обсъди израелските оценки. А дори шепа ракети, пробиващи противовъздушната отбрана, могат да причинят огромни щети, смята служителят.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *