Ще получи ли Украйна далекобойни ракети Taurus от Германия? (ВИДЕО)

Ще получи ли Украйна далекобойни ракети Taurus от Германия? (ВИДЕО)

Германското правителство проучва начини за снабдяване на Украйна с крилати ракети Taurus (Таурус) с голям обсег от запасите на Бундесвера (германските въоръжени сили) през следващите месеци. В момента се водят разговори при закрити врата с представители на отбранителната индустрия, пише авторитетното германско списание Der Spiegel, цитирано от Actualno.com.

Шолц води дискусии с цел да се доставя такава версия на „Таурус“, която да не позволи удари по руска територия. Затова германското министерство на отбраната се е обърнало към производителя с искане да включи подходящо ограничение за целево програмиране в крилатите ракети. Това обаче ще отнеме няколко седмици, според експерти.

Максималният обхват на ракетите е 500 километра, но за износ се изнасят модели с по-малък обхват – последният износ на такива ракети беше за Южна Корея, с обхват 400 километра. Като цяло Шолц вече не се двоуми да даде ракети на Украйна, въпросът е в техническите подробности, според публикацията в германското издание.

В края на май Киев поиска Taurus от Берлин. Източници на Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung отбелязват, че украинският президент Володимир Зеленски е обсъдил този въпрос с германския канцлер в Берлин на 14 май. Преди това някои политици от Зелените, Свободната демократическа партия, опозиционния блок на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз, които бяха част от управляващата коалиция, обявиха, че това трябва да се направи, но социалдемократите бяха против. Сега обаче изглежда и те са склонили. Около 600 Taurus бяха закупени за Бундесвера преди 10 години. Тези ракети се считат за аналози на британските Storm Shadow, които вече са доставени в Украйна. Обсегът на действие на германо-шведските ракети обаче е малко по-голям.

Крилатата ракета Taurus е с тегло 1400 кг и дължина 5 метра и е разработена от Taurus Systems GmbH, съвместно предприятие на MBDA Deutschland и шведската компания Saab Bofors Dynamics AB. Базовите ракети Taurus са оборудвани с бойна глава MEPHISTO (Multi-Effect Penetrator, High Sophisticated and Target Optimized) – тандемна бойна глава, пробиваща бетон. Зарядът на бойната глава е кумулативен, основният заряд е фугасен. Бойната глава на ракетата е проектирана да прониква в бетон и тежки почвени скали, а освен това ракетата може да се програмира да експлоадира във въздуха или под земята. Теглото на взривния заряд заедно с гилзата е 400 кг, общото тегло на бойната глава е 480 кг. Скоростта на полета е 0,6-0,95 Маха.

„Таурус“ има комбинирана система за насочване, състояща се от три подсистеми: IBN – навигация, базирана на изображения; TRN – навигация по пейзажен стандарт и MIL-GPS – глобална система за позициониране. Използването на комбинирана система за насочване позволява на ракетата да лети на големи разстояния без поддръжка на GPS. А високата точност на насочване се осигурява от автономна инерциална навигационна система, която периодично се коригира по време на полет според данните от радара. При подхода към целта се включва инфрачервената глава за самонасочване, която осигурява насочването на ракетата в последния участък от полета. Ракетата е оборудвана с турбореактивен двигател Williams International P8300-15. Общата навигационна система е почти същата като в Storm Shadow. Тоест, използва се не само системата за глобално позициониране от военен тип MIL-GPS, но и системата TERCOM (анализ на контура на терена). Taurus използва и други системи за анализ на терена, така че ракетата да може да извърши основната фаза на полета на много ниски височини.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *