Ще даде ли Вашингтон балистични ракети ATACMS на Украйна? (ВИДЕО)

Ще даде ли Вашингтон балистични ракети ATACMS на Украйна? (ВИДЕО)

Тактически балистични ракети ATACMS – Army Tactical Missile Systеm, могат да бъдат включени в следващия пакет американска военна помощ за Украйна, а в момента подобно решение се обсъжда от правителството на САЩ. Това съобщи телевизия ABC, позовавайки се на собствени източници, предаде агенция УНИАН.

„Изпращането им наближава“, каза американски служител, имащ достъп до плановете за помощ в сферата на отбраната. Той обаче отбеляза, че както винаги подобни планове могат да претърпят изменения до официалното им обявяване, съобщава Ей Би Си. Друг служител заяви, че въпросът с ракетите „се разисква“ и те вероятно ще бъдат включени в следващия пакет военна помощ за Украйна. Служителят уточни, че окончателното решение все още не е взето. По думите му, могат да минат месеци преди Киев да получи ракетите.

Изстрелването на ракетите ATACMS, които са с обсег до 300 км, може да се извършва от реактивни системи за залпов огън HIMARS, каквито вече Вашингтон даде на Украйна. ATACMS се предлагат в няколко модификации – от ракети с големи високоексплозивни бойни глави до такива с противопехотни касетъчни боеприпаси, които изхвърлят стотици бомби върху цели.

Американското правителство досега отхвърляше молбите на украинския президент Володимир Зеленски за доставка на ракетите дори след като Великобритания и Франция изпратиха подобни ракети „Сторм шадоу“ на Украйна. Вашингтон аргументираше отказа си с опасения от ескалация на отношенията с Русия, както и със съображения да запази собствения си боен арсенал, посочва УНИАН.

Едно изненадващо откритие също може да улесни избора на администрацията да изпрати оръжията – САЩ са установили, че разполагат с повече ATACMS в инвентара си, отколкото първоначално е било оценено, са заявили двамата служители пред ABC News. Все още не е ясна годността за употреба на новооткрития запас, нито какви конкретни модификации ракети съдържа той.

Освен че украинските военни ще имат много по-голяма дистанция при нанасяне на удари по руски позиции, което ще затрудни руснаците да отвърнат на огъня, ATACMS може също така да помогне на Украйна по-лесно да достигне цели в Крим.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *