След тайно гласуване: Парламентът реши да дадем дефектни ракети на Украйна

След тайно гласуване: Парламентът реши да дадем дефектни ракети на Украйна

Народното събрание прие България да изпрати като военна помощ на Украйна дефектни ракети за зенитните комплекси C-300 и други боеприпаси, които страната ни не може да използва. Решението беше взето днес след тайно гласуване в парламента. Преди вота БСП напуснаха залата.

Става въпрос за неизправни зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р(К), които са собственост на МО и боеприпаси за автоматично стрелково оръжия с калибър 5.56х6.45 мм на МВР. В мотивите на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС се посочва, че Украйна е нападната от агресор и трябва да се защитава. Затова България ще й предостави боеприпаси с дефекти, които страната ни не може да ремонтира самостоятелно, но Украйна може да вкара в употреба. Преди това вече бе взето и решение в помощ на Украйна да бъдат изпратени и бронирани машини, които МВР не използва.

„БСП за България“ напусна пленарната зала по време на закритото обсъждане на допълнителна помощ за Украйна, съобщи на брифинг в Народното събрание Атанас Зафиров в присъствието на парламентарната група. По думите му при закритото изслушване по темата не е станало ясно какво точно са „дефектни ракети“.

В знак на протест, на несъгласие, на потвърждение на нашата теза, че това е „изключителна форма на национално предателство“ и безотговорно поведение на вносителите, на политическото ръководство, групата на „БСП за България“ напусна залата, но това не означава, че няма да продължи с всички разрешени форми на протест и политически действия, позволени от закона, така че да не бъде допуснато този акт да бъде извършен, декларира Атанас Зафиров. Социалистите не били удовлетворени и от начина, по който на закритото заседание представителите на военното ръководство са изнесли фактите.

Не бива да търсим отговорност от военното ръководство, те информираха, че не знаят какво и колко ще се дава, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова. От тях се изисква само справката с какво разполага България, те са си изпълнили задълженията и оттам нататък решението е на правителството и на политическото ръководство, добави тя. Само по себе си, според БСП, това е „страшно притеснително“, защото означавало, че висшите военни нямат никаква представа какво става в държавата по отношение на даренията за Украйна. На второ място, допълни Нинова, ни беше отговорено, че за всички дарения досега България не е получила и един лев плащане от европейския фонд. Всички внушения, че ние даваме нещо, срещу което получаваме европейски компенсации и помощи, са лъжа, изтъкна лидерът на социалистите. Ние твърдим че това е заплаха за националната сигурност на България, затова напуснахме залата, това е гавра с парламентаризма, смята тя.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *