След сигнала за пожар и неприятна миризма: РИОСВ – Пловдив провери торохранилището в с. Маноле

След сигнала за пожар и неприятна миризма: РИОСВ – Пловдив провери торохранилището в с. Маноле

Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) извърши проверка на животновъден обект в село Маноле, община Марица. Поводът е възникнал пожар там, за който е бил подаден сигнал в РДПБЗН в 20:30 часа на 07.09.2024 г. (неделя) на дежурния телефон.

При проверката, извършена на 8 септември (понеделник), е констатирано, че пожарът е засегнал около 10 дка, на които е разположено торохранилище към животновъден обект за отглеждане на патици (мюлари) в селото, който е стопанисван от „Елит-2095“ ЕООД. Постелята от торова маса, която гори и тлее, представлява смес основно от суха слама и фекална маса от отглежданите животни. По информация от представителя на фирмата-оператор на обекта теренът е специално обособен за съхранение на торова постеля.

За да се проследи спазването на изискванията за експлоатация на торохранилището РИОСВ – Пловдив подаде информация за сигнала и констатациите от проверката към Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ – Пловдив) с искане за предприемане на действия по компетентност. Екоинспекцията e изискала от ОДБХ да информира за резултатите от проверката и предприетите мерки в случай на установени нарушения в дейността на торохранилището с цел ограничаване на неприятните миризми, за които бяха подадени сигнали от граждани.

РИОСВ – Пловдив следи показателите на двете автоматични станции за мониторинг на атмосферния въздух в Пловдив и публикува информацията в ежедневния бюлетин на сайта си. В дните от възникването на пожара досега не са констатирани превишения на нормите за качеството на контролираните показатели.

От страна на РДПБЗН – Пловдив са предприети незабавни действия по ограничаване и потушаване  на пожара, районът е обезопасен, а при възникналата аварийна ситуация няма пострадали хора.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *