След нахлуването на бойци на Хамас: Истинска война се води в Израел (ВИДЕО)

След нахлуването на бойци на Хамас: Истинска война се води в Израел (ВИДЕО)

Властите в Израел обявиха извънредно положение в страната заради нападенията на „Хамас“, които започнаха на 7 октомври сутринта. Рано тази сутрин въоръженото крило на палестинското движение, което контролира ивицата Газа, предприе масиран ракетен обстрел по израелската територия. Според различни източници са били изстреляни между 2500 и 5000 ракети. Паралелно с това въоръжени бойци са навлезли на израелска територия по вода и суша. Съобщава се, че нападателите са взели контрола над израелски общини.

По-рано днес „Хамас“ обяви, че е заловил израелския генерал Нимрод Алони в дома му близо до границата и дори бе публикувана снимка на човек, за когото се твърди, че е Алони. Пред „Ал Джазира“ от „Хамас“ заявиха, че са пленили много израелски войници, включително висши офицери.

До 17 ч. българско време се съобщава за най-малко 200 убити и 1600 ранени вследствие на нападението на „Хамас“. Тези данни не са 100% потвърдени от Израел. От израелската армия обаче потвърдиха, че „Хамас“ в момента контролират 7 израелски общини. Медиите съобщават още, че в момента се водят преговори между страните относно заложниците.

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че страната му е във война. Във видеоклип, публикуван в социалната мрежа X, той увери, че неговата страна ще победи и че „врагът й ще плати цената за подетата срещу Израел атака“.

От Министерството на външните работи на България съобщиха, че до момента няма данни за пострадали български граждани в Израел. Израелските власти са инструктирали всички граждани да не напускат домовете си, а при сигнал от сирена да влизат в бомбоубежището на дома си, или до най-близкото такова. Бомбардировките са на територията на цялата страна. МВнР съветва българските граждани, намиращи се на израелска територия, да се придържат стриктно към инструкциите на местните власти и да избягват места със струпване на хора и обекти от религиозна значимост.

България категорично заклеймява терористичните атаки от тази сутрин срещу Държавата Израел, при които загинаха и бяха ранени много мирни граждани, заяви президентът Румен Радев в позиция. Българският държавен глава изразява твърдата подкрепа на страната ни и солидарност с Израел в този труден момент, се посочва в информацията. Премиерът на България Николай Денков също излезе с официална позиция за тежката ситуация. В изявления от Русия и Турция се говори за сдържаност.  Лидерите по света остро осъдиха нападението над Израел и призоваха за незабавно прекратяване на насилието.

Атаката на Хамас беше изненадваща за Израел, отбелязват световните агенции. Тя бе извършена в последния ден от празничен период, през който учениците в Израел не бяха на училище, а в страната пристигнаха поклонници и туристи. Израел поддържа блокада над ивицата Газа, откакто Хамас пое контрола над територията през 2007 г., припомня АП. Оттогава насам между Израел и Хамас са се водили четири войни. Също така е имало многобройни периоди на по-малки противопоставяния между Израел и Хамас и други по-малки въоръжени групи в ивицата Газа.

Израелската блокада над Газа, която ограничава движението на хора и стоки, съсипа опустоши икономиката на палестинската територия. Израел казва, че блокадата е необходима, за да се попречи на въоръжени групи в Газа да увеличат арсеналите си. Палестинците твърдят, че блокадата е равносилна на колективно наказание.

Нападението от Газа по Израел става в период на тежки боеве на Западния бряг, където близо 200 палестинци бяха убити при израелски военни операции тази година, за които Израел казва, че са били насочени срещу палестински бойци. В размирния северен Западен бряг десетки бойци и жители днес излязоха по улиците, за да празнуват при новината за атаката срещу Израел.

Атаката на Хамас срещу Израел бе извършена точно 50 години и един ден от началото на войната от Йом Кипур през 1973 г., припомня ДПА, цитирана от БТА.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *