Слънчев и топлинен удар: Как да ги разпознаем и какво да направим?

Слънчев и топлинен удар: Как да ги разпознаем и какво да направим?

Пореден ден с изключително високи температури в страната. Според дългосрочната прогноза за времето, прохлада едва ли ще има до края на юни месец. Горещото време е най-опасно за малки деца, възрастни над 60 години, хора със сърдечносъдови заболявания и тези със затлъстяване.

Най-висок риск за здравето ни представляват състоянията слънчев и топлинен удар. Макар и двете да се причиняват от горещините, има една съществена разлика – топлинният удар може да настъпи дори на сянка, предава bTV.

Какво представляват слънчевият и топлинен удар?

Инсолацията или хипертермията, по-познати с разговорните си имена, е състояние на организма, при което той не може да се охлади. То се предизвиква от действието на високата температура на околната среда върху човешкото тяло.

Разликата е в това, че топлинният удар настъпва и на сянка за разлика от слънчевия, който се причинява от излагане на слънце. Друга разлика е, че отделянето на пот – единственият начин на тялото ни да се охлади – при топлинният удар спира, а при слънчевият не.

Потоотделянето охлажда тялото ни, но когато температурите навън са много високи, то се нарушава заради затоплянето на кожата.

Кой е предразположен?

Топлинният удар може да се получи при работа в топли и влажни помещения, при задушно време и висока влажност на въздуха и на открито. При тези условия се затруднява отделянето на топлина от организма към околната среда. Предразполагащи фактори за това са усилена физическа работа при пълен стомах, употреба на алкохол, носене на дебели и затворени дрехи, както и наличие на хронични заболявания.

При слънчевият удар човешкото тяло е изложено на продължително време на слънце.

Симптоми на топлинен и слънчев удар

Белезите, по които можем да разпознаем и двете състояния, са сходни. И при двете те показват, че нещо не е наред и трябва да действаме бързо. Симптомите могат да бъдат:

  • Зачервяване на лицето
  • Обилно изпотяване
  • Ускорено и затруднено дишане
  • Отпадналост
  • Гадене или повръщане
  • Световъртеж
  • Бучене в ушите
  • Слабо потене или липса на такова
  • Висока телесна температура – над 38,9 градуса по Целзий
  • Ускорен пулс
  • Мускулни спазми
  • Гърчове
  • Припадъци
  • Халюцинации

При слънчев и топлинен удар е изключително важно да се действа бързо, още с появата на първите симптоми. И двете състояния потенциално могат да доведат до спиране на дишането, изпадане в кома и смърт.

Първа помощ

При появата на симптомите и на двете състояние първо и най-важно правило е човек да се скрие на сянка или по възможност в хладно помещение. Премахват се излишните дрехи. Добре е тялото да се потърка с влажна кърпа или да се напръска със студена вода, за да се охлади по-бързо.

На страдащия се дават студени подсладени или подсолени напитки или вода. Добре е да се постави нещо студено под мишниците, на чатала и корема, както и на китките и глезените.

Ако пострадалият е изпаднал в безсъзнание е важно веднага да се потърси лекарска помощ. При крайни състояния на слънчев и топлинен удар е добре да се влеят венозно медикаменти за охлаждане, като охладен физиологичен разтвор и други.

Дори и да не са налични крайни симптоми на топлинен и слънчев удар, пострадалият задължително трябва да потърси лекарска помощ и да бъде прегледан.

Превенция

Най-важното е да се предпазим от директно излагане на слънце. По възможност да не излизаме в най-топлите часове на деня, да приемаме достатъчно вода, да не приемаме алкохол, да носим широки и леки дрехи.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *