Седем държави от ЕС поръчаха боеприпаси за Украйна

Седем държави от ЕС поръчаха боеприпаси за Украйна

Седем държави от Европейския съюз са поръчали боеприпаси по забележителна схема за обществени поръчки, съобщава „Ройтерс“. Поръчките са, за да се доставят спешно необходимите артилерийски снаряди и да се попълнят изчерпаните западни запаси.

За момента не се назовават държавите, тъй като голяма част от информацията е поверителна. В отговор на запитвания на „Ройтерс“ Литва и Люксембург са потвърдили, че са сред седемте. Министерството на отбраната на Люксембург съобщи, че е отделило 2 милиона евро. Поръчките са направени по договори на Европейската агенция по отбрана. Те са за 155-милиметрови артилерийски снаряди – сред най-важните боеприпаси във войната. Схемата е създадена като част от план на стойност най-малко 2 милиарда евро, стартиран през март. Той е с цел доставката на един милион снаряда и ракети в Украйна в рамките на една година, предава Actualno.com.

Някои длъжностни лица и дипломати изразиха скептицизъм, че целта ще бъде постигната, но инициативата отбеляза значителна стъпка в нарастващата роля на ЕС в областта на отбраната и военните въпроси, подтикната от войната в Украйна.  Досега обществените поръчки в областта на отбраната до голяма степен бяха запазена територия на правителствата на 27-те отделни членки на блока. Седем държави членки вече са направили поръчки за 155-милиметрови боеприпаси чрез бързата процедура, са заявили от агенцията в отговор на въпроси на „Ройтерс“. Повече поръчки, например за целите на националното попълване, може да се материализират през следващите седмици и месеци.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *